Deze serie over kansenongelijkheid in het onderwijs wil je zien.
Dit is geen droge kost van beleidsmakers op duffe ministeries in Den Haag. Het gaat over echte kinderen. Slimme kinderen die de pech hebben dat hun wieg op een plek vol armoede en onrust staat. Een plek die zo bepalend is voor je schooladvies. Want dat alle kinderen in Nederland op school dezelfde kansen krijgen is gewoon niet waar.
Dat maakt de documentaire Klassen van Ester Gould en Sarah Sylbing pijnlijk duidelijk. Ester en Sarah weten waar ze het over hebben. Zij maakten eerder de veelbekeken reeks Schuldig, over de armoede in de Vogelwijk in Amsterdam-Noord. Daar zagen ze hoe moeilijk kinderen het hebben om zich staande te houden als ze opgroeien in omgeving vol schuldenproblematiek.
De afgelopen twee jaar volgden ze een aantal kinderen uit Amsterdam-Noord en hun weg naar het advies voor de middelbare school. De serie laat alle kanten van de maatschappij zien. Rijke, goedopgeleide ouders die misschien wel te veel verwachten van hun kind. En de andere kant van het spectrum: ouders die wel wat anders aan hun hoofd hebben dan de schoolcarrière van hun kind. Deze jongens en meisjes zijn vaak helemaal op zichzelf aangewezen. Er zijn geen ouders die de tafels met ze oefenen of samen met ze lezen om het niveau een beetje op te krikken. Er is geen geld voor bijles of citotrainingen om ervoor te zorgen dat ze net een treetje hoger uit zullen komen op de ladder van het schooladvies.
Je ziet kinderen die maar al te graag naar school gaan waar het veilig is, omdat ze thuis te maken hebben met verwaarlozing of huiselijk geweld. Kinderen die in een ideale wereld prima naar de havo of het vwo zouden kunnen, maar nu genoegen moeten nemen met een vmbo-advies. Alsof je van deze kinderen niet meer kan verwachten. Je ziet waarom ze nooit van een dubbeltje een kwartje kunnen worden, al doen ze nog zo hun best.
Kijken dus naar Klassen. Iedere maandag op NPO1
Beeld: Jean Counet