Oen djee-laa-too

 

Ga je op vakantie naar Italië? Dan móét je deze tips even lezen. Van een ijsje bestellen tot je treinkaartje stempelen: zo doe je dat!

 

1 Zo bestel je een Italiaans ijsje

‘Un gelato, per favore,’ vraag je als je een ijsje wilt: ‘oen djee-laa-too’. Maar dan moet je nog aangeven of je het ijsje in een hoorntje (cono) of in een bakje (coppetta) wilt. En al die verschillende smaken! Cioccolato (chocola), bacio (chocola met hazelnoten), pistacchio (pistache), fragola (aardbei)…

 

2 Naar het zwembad: badmuts op

In Italiaanse zwembaden is een badmuts verplicht. Oók in buitenbaden, voor zowel mannen als vrouwen, of je nu lang of kort haar hebt.

 

3 Zo eet je spaghetti

Je mag heus wel een lepel gebruiken, maar eigenlijk eet je spaghetti in Italië met alleen een vork. En dat doe je zo: neem je vork in de hand, prik er een stuk of zes slierten spaghetti aan, zet de vork tegen de rand van je bord en draaien maar! Alle andere pasta’s eet je ook met alleen een vork.

 

4 Andrea en Simone zijn jongens

Kijk niet gek op als de vakantievriendjes van je kinderen Andrea en Simone heten. In Italië zijn dat jongensnamen. Net als Luca en Nicola, trouwens.

 

5 Met de trein: kaartje stempelen

Voor wie een keer met de trein reist: vergeet niet eerst je kaartje af te stempelen, óók als de datum van je treinreis er al op staat. Alleen treintickets met besproken zitplaatsen hoef je niet te stempelen.

 

 

Annelies Kooijman is freelance tekst- en eindredacteur en blogt op haar eigen website Parliamo italiano. Ze is helemaal gek op Italië sinds ze op haar achttiende een half jaartje in Florence woonde, voordat ze Italiaans ging studeren. Het eerste wat ze er altijd bestelt is spaghetti cacio e pepe.

Portretfoto: Lex van den Bosch