Unresolved Mystery: Maura Murray

 

Zitten jullie weer klaar voor een onopgelost mysterietje? Want dit is er weer eentje waar het internet hun hoofd over breekt.

 

 

Toen ik een beetje into true crime raakte was dit één van de eerste zaken waar ik avondenlang over aan het lezen was. Want is het wel zo mysterieus? Of is het gewoon botte pech geweest en een rare samenloop van omstandigheden? Ik ben er nog steeds niet over uit. Goed, laten we beginnen: de verdwijning van Maura Murray.

 

Maura Murray was een Amerikaanse student, woonachtig in Massachussets, die op 9 februari 2004 verdween in de bossen van New Hampshire. Op die avond, om iets over half acht, kreeg de politie een melding van een eenzijdig ongeluk op de kruising van Wild Ammonoosuc Road en Bradley Hill. Toen de politie aankwam, nog geen tien minuten na de melding, was er van de passagier geen spoor meer te bekennen: Maura Murray.

 

Als je kijkt naar de meest voor de hand liggende optie wat er is gebeurd, oftewel Occam’s Razor, dan is het simpel: Maura verloor de macht over haar stuur, crashte haar auto, is op de vlucht geslagen voor de politie en is bezweken in de bossen. De temperaturen daar zijn niet echt aangenaam, dus veel kans op overleven heb je niet in de natuur.

 

Maar waarom zou ze op de vlucht slaan? Nou, de periode voor ze verdween ging het niet zo goed met Maura Murray — en dat is juist wat dit allemaal zo mysterieus maakt. In november van 2003, drie maanden voor haar verdwijning, werd ze gearresteerd omdat ze een gestolen creditcard gebruikte. Ook dronk Maura steeds meer (in haar auto werden ook drankflessen gevonden), zat ze niet lekker in haar vel en had ze veel stress van haar studie — ze studeerde om verpleegkundige te worden.

 

Vier dagen voor haar verdwijning, op 5 februari, heeft Maura nog met haar zus aan de telefoon gesproken. Ze hadden het over de problemen met de verloofde van haar zus, maar verder niet over Maura’s problemen. Ze was aan het werk, een nachtshift, en een paar uur later barstte Maura in tranen uit. Haar baas heeft haar toen teruggebracht naar haar kamer op de campus, maar Maura vertelde niet wat haar zo verdrietig had gemaakt.

 

Twee dagen later op een zaterdag, 7 februari, kwam haar vader langs. Ze gingen op zoek naar een nieuwe auto en gingen later uit eten. Maura besloot nog naar een feestje te gaan en nam de nieuwe auto mee, een tweedehands Toyota Corolla, maar raakte de vangrail rond half vier ’s nachts: de politie kwam ter plekke maar nam geen blaastest af, ook al had Maura naar alle waarschijnlijkheid wel gedronken.

 

En dat is een beetje het moment dat het écht raar wordt. Maura en haar vader bespraken op maandag hoe ze het zouden regelen met de auto en de verzekering, en daarna is Maura op haar computer routes gaan opzoeken naar The Berkshires en Burlington, Vermont. Ook belde ze naar de opties om een huisje te huren in New Hampshire, eentje waar haar familie in het verleden ook al eens was geweest — maar ze huurde het huisje uiteindelijk niet.

 

Wat Maura wel deed is haar supervisor mailen om te zeggen dat ze een week vrij zou nemen vanwege een overlijdensgeval in haar familie (wat niet waar was) en dat ze het zou laten weten wanneer ze weer terug zou komen. Ook belde ze even later haar vriend op, om te zeggen dat ze later wel met hem wilde praten: dit was een telefoongesprek van slechts een minuut.

 

Ze pakte haar spullen, kleding, tandenborstel en studieboeken en vertrok. De politie kwam er later achter dat ze bijna alle spullen in haar kamer op campus al had ingepakt in dozen, tot aan de schilderijen aan de muur toe. Het is niet duidelijk of ze dat zelf heeft gedaan voor haar vertrek, of dat ze ze simpelweg nooit had uitgepakt.

 

Maura nam nog $280 dollar op, kocht vervolgens voor $40 aan alcohol en reed richting New Hampshire. Op de beveiligingscamera’s is te zien dat ze zowel bij de pinautomaat als in de winkel alleen was.

 

En toen kreeg ze dus een eenzijdig auto-ongeluk, waarna ze nooit meer gezien is. Opvallend is dat haar vader extreem slecht meewerkte met de politie, waardoor veel mensen speculeren dat hij meer weet van haar verdwijning. Maar wat zou hij kunnen weten? Hebben ze eventueel iets besproken die maandag dat ervoor heeft gezorgd dat Maura weg wilde gaan? En zo ja, wat?

 

Want er was geen sterfgeval in haar familie, en ze heeft daarnaast niemand op de hoogte gebracht van waar ze naartoe ging. Als er wordt gekeken naar wat ze had ingepakt, lijkt het erop dat ze weer terug wilde komen. Waarom zou je je studieboeken meenemen als je bijvoorbeeld van plan bent een einde aan je leven te maken?

 

Vrienden en familie zijn er dan ook van overtuigd dat ze, na dat auto-ongeluk, is ontvoerd. Door een vrachtwagenchauffeur bijvoorbeeld. Maar dan zou íemand dat dan toch wel hebben moeten gezien? Er is in al die jaren maar één ooggetuige naar voren gekomen, die heeft verklaard haar te hebben zien lopen (zo’n 6 á 7 kilometer van het ongeluk vandaan), een half uur nadat de politie ter plaatse was geweest.

 

Tsja, er zijn nog veel meer details die het allemaal nog verwarrender en mysterieuzer maken, maar die bespaar ik je voor nu. Mocht je er meer over willen lezen, kan dat hier. En wat ik denk dat er is gebeurd? Helaas ga ik toch voor de simpelste optie: ze is weggevlucht van haar auto nadat ze hem crashte, want twee dagen daarvoor had ze ook al een auto-ongeluk gehad (met alcohol) en dat maakte haar bang voor de consequenties die er nu zouden komen. Daarom is ze de bossen ingevlucht en helaas daar komen te overlijden door de barre omstandigheden en temperaturen. En ik vrees ook dat we het nooit zeker gaan weten.

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer