Uncensored Library, een bijzonder initiatief tegen censuur

 

In tijden van corona is het fijn om ook eens te lezen over de mooie dingen die in de wereld gebeuren. Want ja, die zijn er natuurlijk ook.

 

 

Zoals de Uncensored Library. Dit is een initiatief van de Reporters Without Borders (RSF), een internationale groep die zich inzet voor persvrijheid. Want persvrijheid, die is er in heel veel landen nog steeds niet. En zeker voor kinderen en tieners vinden ze dit een kwalijke zaak, omdat die geen toegang hebben tot educatieve artikelen en vaak alleen krijgen voorgeschoteld wat hun overheid wil dat ze lezen.

 

Dit is bijvoorbeeld het geval in de landen Egypte, Mexico, Rusland, Vietnam en Saoedi-Arabië. De organisatie RSF is daarom met een bijzonder vindingrijke manier gekomen om de jeugd hier toch toegang te geven tot boeken en (wetenschappelijke) artikelen die normaal gesproken voor hen niet beschikbaar zouden zijn. En hoe ze dat hebben gedaan?

 

Nou, via een weg die voor mij, en waarschijnlijk ook voor jou, behoorlijk lastig zou zijn. Ik ben niet zo van het gamen namelijk. Veel jongeren natuurlijk wel, en met name ‘Minecraft’ is populair. Dit is een spel waarbij je verschillende werelden en samenlevingen kan creëren en dat je online samen kan spelen en waarbij je ook online contacten kan onderhouden. In deze Minecraftwereld heeft RSF een bibliotheek nagebouwd, en in die bibliotheek zijn die duizenden boeken en artikelen te lezen.

 

Doordat die spelletjes wél toegankelijk zijn in deze landen, kan op deze manier de censuur omzeild worden. Dus als je dacht dat gamen alleen maar slecht was… Dat valt dus hartstikke mee. Het is te hopen dat deze virtuele bibliotheek lang blijft bestaan en dat Minecraft niet wordt verboden in deze landen natuurlijk. Ik vind het een bijzonder mooi initiatief.

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer