Asperges op zijn Japans
 

Culinair specialist en tv-kok Carola de Kanter: Asperges zaai ik nooit zelf omdat ik bijna naast de beste teler van Noord-Brabant woon. Dat is boffen, want ik ben er dol op: wit, groen, klein, groot, het maakt me niet uit.

 

 

Ik eet ze soms wel drie keer per week op verschillende manieren. Puur, als soep, als gratin, in een salade, met pasta, kortom: verslaafd aan asperges. Asperges, noedels en Japanse dressing is geen voor de hand liggende combinatie, maar valt bij iedereen voor wie ik het maak in de smaak.

 

Voorbereiding 5 minuten

 

Bereiding 20 minuten

 
Dit heb je nodig

  • 125 g rijstnoedels
  • olie, om in te frituren
  • 500 g groene en witte asperges
  • knoflook
  • zout
  • 3 el sesamzaad
  • 1 el rijstazijn
  • 1 el Japanse sojasaus
  • 1 el sesamolie
  • 1 el gembernat of gembersiroop
  • 1-2 el mayonaise
     

Ter garnering: cress, erwtenscheuten of eetbare bloemetjes (zoals komkommerkruid en viooltjes)

 
Zo maak je het

  • Verhit een laagje olie in een wok tot 170 °C. Frituur de noedels in gedeeltes en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Schil de witte asperges. Halveer alle asperges in de lengte en snijd ze in stukken. Rooster ze knapperig in een koekenpan met wat olie, knoflook en zout.
  • Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan en maal het daarna fijn in een vijzel, maar niet zo fijn dat je een pasta krijgt.
  • Meng het gemalen sesamzaad met de rijstazijn, sojasaus, sesamolie, gembersiroop en mayonaise tot een dressing en voeg naar smaak nog wat peper of zout toe.
  • Leg wat noedels in een diep bord. Leg daarop een paar stukken asperge en schenk de dressing erover. Garneer met de cress, erwtenscheuten of bloemetjes.

 

Eet smakelijk!
 

 

 

Leafs, vegetarische seizoensgerechten uit de moestuin – Carola de Kanter –
ISBN 9789461431622 – €29,95 – bestellen kan hier: