Ik eet ze soms wel drie keer per week op verschillende manieren. Puur, als soep, als gratin, in een salade, met pasta, kortom: verslaafd aan asperges. Asperges, noedels en Japanse dressing is geen voor de hand liggende combinatie, maar valt bij iedereen voor wie ik het maak in de smaak.
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 20 minuten
Dit heb je nodig
- 125 g rijstnoedels
- olie, om in te frituren
- 500 g groene en witte asperges
- knoflook
- zout
- 3 el sesamzaad
- 1 el rijstazijn
- 1 el Japanse sojasaus
- 1 el sesamolie
- 1 el gembernat of gembersiroop
- 1-2 el mayonaise
Ter garnering: cress, erwtenscheuten of eetbare bloemetjes (zoals komkommerkruid en viooltjes)
Zo maak je het
- Verhit een laagje olie in een wok tot 170 °C. Frituur de noedels in gedeeltes en laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Schil de witte asperges. Halveer alle asperges in de lengte en snijd ze in stukken. Rooster ze knapperig in een koekenpan met wat olie, knoflook en zout.
- Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan en maal het daarna fijn in een vijzel, maar niet zo fijn dat je een pasta krijgt.
- Meng het gemalen sesamzaad met de rijstazijn, sojasaus, sesamolie, gembersiroop en mayonaise tot een dressing en voeg naar smaak nog wat peper of zout toe.
- Leg wat noedels in een diep bord. Leg daarop een paar stukken asperge en schenk de dressing erover. Garneer met de cress, erwtenscheuten of bloemetjes.