Uit de kast ermee!

 

 

Monique, oorspronkelijk stilist en later hoofdredacteur van onder meer vtwonen, noemt zichzelf een ‘visual addict’. Altijd op zoek naar mooie dingen, deelt ze haar vondsten op Franska.nl.

 

 

De geslepen kristallen bordjes van mijn oma staan opgestapeld binnen handbereik in een kast bij de eettafel. Ik gebruik ze nooit. Blijkbaar vind ik het genoeg om ernaar te kijken, zodat ik af en toe aan haar denk.

 

Mijn oma was een heel nuchtere vrouw. Recht door zee, praktisch, no-nonsense. Ze kon heerlijk koken, hield van kamperen en Tupperware, breide ingewikkelde Noorse truien voor haar kleinkinderen (had ik die truien nog maar!) en ging elk jaar naar de Huishoudbeurs.

 

Maar ze had wél mooie spullen. Die had ze van haar moeder, een wat strenge elegante dame met een indrukwekkende stamboom, een bontjas, parels en een zegelring. Verder had ze niet veel. Het hele verhaal ken ik niet. Iets met verkeerde beleggingen. De arme tak, dus.

 

Ik heb een paar spulletjes van haar: wat zilver, een kleine verzameling Chinees porseleinen borden en kommen, een schilderijtje… en deze kristallen bordjes.

 

Bij mijn oma aten we hazelnoottaartjes van deze bordjes. Altijd van Maison Kelder in Den Haag (bestaat nog steeds!).

 

Maar ja, taartjes eet ik bijna nooit meer. Dus staan de bordjes te verstoffen op een plank. Totdat vriendin Nyncke en haar man onverwachts langskwamen met taartjes van Pompadour (de lekkerste en mooiste van Amsterdam). Op de bordjes van mijn oma leken ze nóg lekkerder.

 

Nu gebruik ik de bordjes weer. Voor toetjes na een etentje en voor andere dingen, overal in huis. Omgetoverd tot kandelaar, met een klein zeepje voor logés, een afgeknipte bloem, fijne chocolaatjes na een diner, voor rommeltjes op mijn bureau.

 

Kijk nog maar eens in de kast. Je hebt meer moois dan je denkt. Het enige wat je nodig hebt, is een frisse blik. En een mooie herinnering.

 
P.S. Een favoriet oud bordje tover je zo om in een kandelaar. Met de plak-kandelaar Isolde, € 13,75 via urbansandindians.nl

 

 

 

Monique, oorspronkelijk stilist (later hoofdredacteur van o.a. vtwonen), noemt zichzelf een ‘visual addict’. Ze heeft een hekel aan hypes en houdt van design èn van brocante. Ze vindt reizen net zo leuk als thuis zijn. Haar motto: investeer in herinneringen, kijk vooruit, geniet van vandaag.