De zes types aan de kersttafel

Ach Kerstmis. Die fijne tijd vol met familiebezoekjes. Niets is gezelliger dan uitgebreid tafelen met de familie behalve uitgebreid tafelen zónder de hele familie. Want deze karikaturen heeft iedereen jaarlijks aan tafel zitten.

 

 

1. De diëter

Ze prikt de aardappeltjes minutieus uit je bijgerecht, neemt genoegen met een druppeltje saus en laat de schaal met chocolaatjes ongeroerd. Tussendoor hoor je zo vaak ‘daar word ik dik van’ dat je zelf ook aan het twijfelen slaat. Zo ongezellig, de decembermaand is namelijk de slechtste maand om panisch te doen over eten (iets wat je sowieso nooit moet doen). Maargoed, zijn er maanden waarin diëten wel uitkomt?

 

2. De foodsnob

Roert en ruikt aan alles op tafel, maar komt nog het liefst in de keuken net iets te dicht naast je staan. Deze gast is moeilijk te pleasen, want de foodsnob kan per definitie beter koken met betere ingrediënten dan jij. De foodsnob irriteert je mateloos met opmerkingen als ‘O, wat grappig gebruik jij blokjes? Ik

maak mijn bouillon altijd zelf’. Komt de foodsnob langs? Dan krijg je er een gratis minderwaardigheidscomplex bij.

 

3. De gestresste gastvrouw

Ze zit nooit stil. Sterker nog: ze zit nooit, want ze is continu in de weer met haar gasten. Van drankjes inschenken tot gevallen bestek redden en kinderen stilhouden. Deze vrouw heeft het idee dat zij verantwoordelijk is voor de volledige kerstsfeer wereldwijd.

 

O, en de vervelende variant van de gestresste gastvrouw is voor en na het eten enorm aan het klagen, maar zet een stralend masker op, zodra de visite er is.

 

4. Het drankorgel

Het drankorgel piekt altijd te vroeg. Als iedereen nog aan het voorgerecht zit (en het tweede drankje) heeft het drankorgel er al vijf in zitten. En op één of andere manier lijkt de wijn te verdampen, want het drankorgel slobbert zo je hele voorraad leeg. Het resultaat? Als het positief uitvalt: hilarische verhalen en memorabele taferelen. Gaat het de andere kant op, reken dan op gênante gesprekken en een sfeer om te snijden.

 

5. De student

De student eet voor een heel leger, want thuis ligt er alleen nog maar droog brood. Uiteraard is de student brak en met zijn/haar hese stem wordt de familie ingelicht over de perikelen van de studentenvereniging en voortgang van de studie. Aan het eind van de avond gaan alle restjes in tupperware mee naar huis. Je zou bijna denken dat de student geen geld heeft, maar niets is minder waar want verhalen over sushiavonden en kroegmarathons komen toch verdacht vaak voorbij.

 

6. De oom die nooit opgroeit

Hij zit aan de kindertafel, grapt erop los en eet een patatje mee met de kids. Als jullie het hebben over perikelen op het werk en verhuisplannen, trapt hij een balletje met je neefjes. Zijn de koters moe? Dan pakt de gekke oom de Ipad en vermaakt de kinderen met zijn technische kennis. Deze man is het fundament van de feestdagen, want zijn toewijding scheelt jullie een heleboel gezeur, gehuil en geschreeuw.

 

Dit afgelopen malle coronajaar groeide Franska.nl heel erg hard. We kregen er ontzettend veel nieuwe lezeressen bij en daar zijn we natuurlijk hartstikke trots op. Voor al die nieuwe leukerds herhalen we de mooiste artikelen die we de afgelopen jaren voor de feestdagen schreven. Dit was er een van.

 
 

 

 

Door: Redactie FavorFlav