Zo maak je de tuin winterklaar
Het regent af en toe maar verder zijn de temperaturen nog aangenaam; een beetje tuinieren is echt geen straf. En als je het nu goed doet, dan heb je er in het voorjaar weer veel plezier van.
1. De bloemen- en plantencheck
De meeste bloemen zijn uitgebloeid. Knip ze af en als de steel ook bruin is geworden, knip die dan ook af, maar laat de rest zitten. De bladeren bieden bescherming tegen de vorst. En sommige planten kunnen juist ook nog heel mooi zijn in de winter ook al zijn ze bruin, anders heb je straks helemaal niks meer staan.
2. Planten beschermen
Bekijk welke planten en grassen nog wat extra bescherming kunnen gebruiken voor als het straks gaat vriezen. Pak ze in met een plastic zak of met jute. Ziet er iets beter uit. Het staat misschien wat minder leuk in de tuin, maar het is ook zonde als de plant verloren gaat. Doe er eventueel wat stro en droog blad tussen. Klik hier om te zien welke planten je wel en welke je niet hoeft in te pakken.
3. Gazon
Wist je dat je gras blijft groeien zolang de tempratuur boven de zes graden is? Hier moet je nu aan denken:
- Maai vanaf nu het gras niet meer te kort en zet de grasmaaier dus een standje hoger.
- Geef je gras nog eenmaal een beetje mest, zodat het voldoende voeding heeft voor de winter.
- Laat de losse bladeren liggen voor het maaien zodat ze worden versnipperd tijdens het maaien, dan dienen ze als compost.
- Als het gaat sneeuwen hoef je niets te doen, gewoon de sneeuw laten liggen. Maar let op: loop zo min mogelijk over het bevroren gazon, anders beschadigt het gras.
4. De buitenkraan
Als je de tuin de laatste goede beurt gegeven hebt, dan heb je de buitenkraan in principe niet meer nodig. Sluit de kraan dus af en haal de slang weg. Zet een vorstventiel op de kraan en blaas met een fietspomp de kraan en de tuinslang leeg. Dan heb je geen probleem als het gaat vriezen.
5. Vogels
Deze vriendjes mogen we zeker niet vergeten bij het winterklaar maken van de tuin. Want ze hebben je hard nodig. Zorg dat de vogelhuisjes hangen of staan en dat ze goed schoon zijn, dan kunnen ze daar blijven tijdens koude nachten. En zorg voor wat vetbollen en voldoende drinkplekken, maar leg er wel gaas overheen zodat hun vleugeltjes niet nat worden, want die kunnen bevriezen.
6. Bollen planten
En dan komt het leukste: de bollen planten. Altijd weer een heerlijke verrassing in het voorjaar! Tot de eerste week van december (mits het nog niet te hard heeft gevroren) kun je de bollen planten voor het voorjaar. Denk aan krokussen, narcissen, hyacinten en tulpen. Ook minder voor de hand liggende bloembollen zoals de Allium (sierui) of Eremurus (Naald van Cleopatra) kunnen geplant worden.
Tip: plaats de bollen juist op de plekken van de eenjarige planten, zodat je deze plekken alvast opvult.
Door Renee