Trots op Máxima

 

‘Ik reken op jullie, vooral op de mannelijke leiders’!

 

Zag je haar toevallig? Achter het katheder in Osaka tijdens de G20 top? Hoogstpersoonlijk uitgenodigd door premier Abe om te spreken? Met op de voorste rij wereldkopstukken als president Trump, de Franse president Macron, de Japanse premier Abe en bondskanselier Merkel? Ze stond daar niet, onze Máxima, omdat ze toevallig onze koningin is. Ze stond daar als speciale pleitbezorger namens de Verenigde Naties voor ‘inclusieve financiering’. Wat wil zeggen dat ze zich al jaren sterk maakt om financiële diensten, zoals microkredieten voor ondernemers in ontwikkelingslanden, voor zo veel mogelijk mensen – lees ‘vooral vrouwen’ – bereikbaar te maken. Ze stond daar zoals ik haar het liefste zie; zonder het eeuwige bosje bloemen en zonder hoed, niet glimlachend naast of achter haar man. Ze stond daar om wat zij en zij alleen, heeft bereikt en om haar boodschap wereldkundig te maken:

 

‘Ik reken op jullie, vooral op de mannelijke leiders’!

 

Om het economisch potentieel van vrouwen te gebruiken.

 

 

‘Als vrouwen een identieke rol op de arbeidsmarkten hadden als mannen, zou tegen het jaar 2025 tot 28 biljoen dollar kunnen worden toegevoegd aan het wereldwijde bbp’. Zo zouden vrouwen gelijkwaardige toegang moeten krijgen tot digitale middelen, zodat ze bijvoorbeeld kunnen internetbankieren.

 

Misschien was ik wel een beetje trots. Ik bedoel: Trump had zijn ‘speciale adviseur’ dochter Ivanka meegenomen, maar die schutterde in plaats van te schitteren. Omdat die haar plaats niet zou kennen en zich bemoeit met zaken die haar zaken niet zijn.

 

Verschil moet er zijn. Máxima máákt het verschil. Niet omdat ze toevallig met onze koning is getrouwd, maar omdat ze iemand ís:

namelijk zichzelf – slim, charismatisch en ja, ook mooi en goed in de kleren. Het is om wie ze is dat we haar mogen waarderen en in die rol is ze een top vertegenwoordiger van de BV Nederland.

 

Dus nu niet meer mekkeren, heren en dames politici en van de pers, over het gesprek dat ze nadien had met de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman en dat ze hem aan de tand had moeten voelen over zijn betrokkenheid bij de moord op de Saudische journalist Khashoggi. Zij deed waar ze voor kwam: praten over de verbetering van de economische positie van vrouwen in Saudi-Arabië. En laat dat nou precies hetgeen zijn waar die vrouwen daar behoefte aan hebben! Toch fijn dat uitgerekend iemand als Máxima zich sterk voor hun maakt.

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans