Zin om de échte kou op te zoeken? Maartje weet zeven redenen waarom een tussenstop op IJsland de moeite waard is.

 

IJsland zegt u? Nóg kouder? Jawel. Als je het doet, doe het dan goed. En IJsland is misschien niet de eerste bestemming waar je aan denkt, maar luchtvaartmaatschappij Icelandair maakt er nu een tussenstop op weg naar New York en je zolang uit mag stappen als je wil. Twee vliegen in één klap noemen we dat. Bovendien komt de originele hipster heus niet uit Brooklyn, New York, of zelfs uit Stockholm, Zweden, maar uit, inderdaad, IJsland.

Het eiland werd keihard getroffen door de crisis en raakte daardoor nog verder geïsoleerd dan al het geval was. Met minimale middelen creëerden jonge eilandbewoners een nieuwe manier van leven, waarbij zelfgebreide truien en eten uit eigen moestuin de maatstaf werden. Nu het allemaal weer beter gaat, zetten IJslanders diezelfde levensstijl voort, al doen ze dat nu weer lekker in het openbaar. Daar kijken wij de kunst van het goede leven graag bij ze af. Een aantal niet te missen tips op het eiland:

 

1 Kopar

Nieuw aan de haven van de stad is Kopar, een tent met bakstenen muurtjes en planten waar je maar kijkt. Een man zonder snor, baard of beide in de bediening is een uitzondering. De ‘burger’ van gestoomd draadjesvlees met zoete aardappelfriet van het lunchmenu zorgt voor een rij in het weekend.

 

2 Pizza With No Name

In een parallelstraat van eerdergenoemde winkelstraat, de onuitspreekbare Hverfisgata, zit op nummer 12 een pizzeria-plus, in de volksmond ‘Pizza Place’ of ‘Pizza With No Name’ (mikkeller.dk ) genoemd. De met kaarsen en een enkel zwak peertje verlichte zaak is verdeeld over verschillende ruimtes, allemaal voorzien van ouderwets behang en klassiek meubilair. Op het menu lokale gerechten verwerkt tot verrukkelijke pizza’s. Een website is er uiteraard niet (want wel zo underground), maar het bovenste deel van het gebouw wordt geclaimd door de mannen van Mikkeller & Friends, een populair Deens biertje. Even goed een aanrader, een stuk beter te vinden op het web. En zij hebben zelfs hun naam op het pand staan. Weet je meteen dat je goed zit.

 

 

3 Kvosin Hotel

Stijlvol slapen aan het centrale plein van Reykjavik doe je bij het nieuwe Kvosin Hotel. Vergrijsd blauw-wit zijn de kalme lobby en de klassieke Klaustur Bar in het hotel, speels en kleurrijk zijn de kamers.

 

4 Fish Company

Ofwel Fisk Felagid , een cool-chique visrestaurant en meteen een goed alternatief voor de minder avontuurlijke eter (want de authentieke IJslandse keuken… Dat is me wat. Gedroogde beschimmelende haai is een van de lokale delicatessen, om maar wat te noemen). De Fish Company kan zomaar verward worden met Fish Market; een soortgelijke keuken en een menu vol visgerechten dicht bij het parlementsgebouw in hartje Reykjavik. Ook leuk en de chef van Fish Market runt eveneens het bejubelde Grill Market . Je snapt ‘m wel.

 

 

5 Kex Hostel

In een voormalige koekjesfabriek direct aan de rand van het centrum van Reykjavik (het centrum is klein: in een kwartier wandelen heb je het meeste wel gezien) vestigde zich het Kex Hostel, a.k.a. het Koekjes Hostel, op z’n IJslands. Het werd met stip de hipste hang-out van IJsland en de plek waar de lokale jeugd zich meerdere malen per week verzamelt voor miniconcerten van lokale bands en een Viking, het lokale bier.

 

6 Blue Lagoon

Wie heeft er niet gehoord van het helende mineraalwater van de Blue Lagoon ? Het is dan ook een aanrader, en het algenmasker dat je er krijgt mag zo mee naar huis. Let wel, het is een toeristische trekpleister: een dinsdagochtend is stukken rustiger dan – zeg – een zondagmiddag.

 

8 Ion Hotel

Het glazen gevaarte dat Ion Hotel heet, staat in het midden van het grote niets en vanuit je kamer heb je een weergaloos zicht op de natuur. En met een beetje geluk (en gedegen planning) ook op het Noorderlicht. Los daarvan is de spa precies wat je zoekt tijdens een koppieleegvakantie. Op het houten platform zijn de hot tubs de plek om in slaap te doezelen en de massages en gezichtsbehandelingen worden met een on-IJslandse souplesse (de eilandbewoners zijn over het algemeen vriendelijk en dondersgezellig, maar niet per se subtiel) uitgevoerd.

 

 

 

sfeerbeeld: Nordicdesign

Bart @ Bartsboekje.nl is de bijnaam van Maartje Diepstraten, met dank aan vader Diepstraten. Haar lifestyle-blog staat bol van tips en adressen over Het Goede Leven. Maartje is getrouwd met Dirk en woont met mopshond Willem in Amsterdam.