Even Lekker rustig

 

Maartje zocht vier geweldige adresjes voor je uit, voor als je in deze drukke decembermaand de boel even wilt laten voor wat-ie is. Wel zo rustig!

 

 

 

1 Winterlodge en 2 Vesper Hotel,  Noordwijk (Noord-Holland)

Ontsnappen aan de drukte doe je als het even kan aan de Hollandse kust. Maar waar ga je heen als het weer guur is? Naar Noordwijk. The Lodge heeft heerlijke kleine haardvuren verspreid door de winterstrandtent voor een heerlijk relaxte wintermiddag. Behoorlijk kidsproof is de zaak ook nog eens. Ach, het belangrijkste: de Winterlodge is er weer! Tijdens de zomermaanden is de plek één van de vele strandtenten van Noordwijk maar zodra het gros opdoekt, wordt het bij Lodge pas echt leuk. De zijkas van het strandtent staat vol met knusse hangbanken en zitjes, al dan niet naast een boom of onder een houten afdak onder het glazen dak van de kas. De barhappen, pizza’s en gezonde lunchgerechten komen uit een pracht van een open keuken die ook in de kas staat. Binnen is een en ander iets meer ingetogen maar heus ook leuk, mocht de kas vol zitten (grote kans). Voor wie niet meer naar huis wil (grote kans): aan de overkant van de straat zit Hotel Vesper ook een aanrader.

 

3 B&B De Fruitschuur, Velden (Noord-Limburg)

Rustzoekers kunnen hun hart ophalen in Noord-Limburg, tegen de Duitse grens. Daar, dicht bij Venlo en het Duitse Arcen, staat De Fruitschuur, een naam die weinig aan de verbeelding overlaat: de oude fruit-bewaarschuur naast de woning (gluur vooral even om de deur de keuken van de familie in – die is te gek) van een (Noord-Hollands) echtpaar werd verbouwd tot een lichte bed and breakfast midden in het groen, met een eigen keuken en privétuintje, grenzend aan de landerijen waarop de paarden (en de hond) van het gezin wandelen. Slapen doe je er knus op een vide, die je bereikt via de authentieke trap van de fruitschuur (let op: de houtkachel zorgt er voor dat het in nok bloedheet wordt) waar je pas induikt na een flinke wandeling door het mooiste van Limburg. Met vier man op pad? Geen probleem: de bank in de woonkamer tover je eenvoudig om tot tweede slaapplek. In de namiddag gaat de vuurkorf bij de oude perenboom aan, een bovenste beste plek om aan te schuiven voor een drankje na een bezoek aan de thermale bronnen van Arcen. Op het uitgebreide en verrukkelijke ontbijtmenu uiteraard eieren as it pleases you en alleen bioproducten uit de streek. Je reinste terugtrekplek.

 

4 Dégustation bij Fromagerie Kef

Een goede gelegenheid om eens lekker ‘bij te tanken’ is deze steengoede kaasproeverij van Fromagerie Abraham Kef in Amsterdam. Feit: Kef is de oudste Franse kaaswinkel van Nederland. Razendsnelle conclusie: bij Kef weten ze wat ze doen. Op zondag wordt er sinds kort een proeverij georganiseerd, Dégustation bij Fromagerie Kef. Met wijn. Twee of drie kaasplanken vol met alles wat je je wensen kan, op kaasvlak. Van bergkazen tot blauwschimmel, alles even lekker. En al proevend leer je ook nog wat van de manier waarop de kazen gemaakt zijn, en de Nederlandse kaasgeschiedenis.

 

Fotografie: Bonjour Frankrijk, Vesper Hotel Winterlodge Noordwijk B&B de Fruitschuur

Bart @ Bartsboekje.nl is de bijnaam van Maartje Diepstraten, met dank aan vader Diepstraten. Haar lifestyle-blog staat bol van tips en adressen over Het Goede Leven. Maartje is getrouwd met Dirk en woont met mopshond Willem in Amsterdam.