Winters comfort food van de BBQ

 

Maartje: Wat is het toch dat met het dalen van de temperatuur de behoefte aan biefstuk en rode wijn, en aan kluiven naast een fiks glas bier toeneemt? Laarzen op tafel en een kleedje op schoot, zeg maar. Vijf van die adressen waar het precies dat is wat de klok slaat

 

 

Graceland BBQ, Amsterdam

Sinds eind 2014 is de houten keet aan de voorkant van de Markthallen in Amsterdam West (niet te verwarren met de Foodhallen, ook in West) vaste prik bij de behoefte aan comfort food. Tenminste, bij ondergetekende. Belangrijkste reden: authenticiteit. Graceland ademt het zuiden van Noord-Amerika. De chef wiens wieg daadwerkelijk in Texas stond, maakte van zijn Graceland een boerenschuur waar enkel en alleen southern slow cooked comfort food op de houten tafels komt. Alles homemade, van de gigantische pickles om mee te beginnen tot de tomatenketchup en BBQ-saus over de met bramenmarinade overgoten en langzaam gegaarde spare ribs tot de chocolademoddertaart. Fingerlicking good. Ander hoogtepunt: de pulled pork. En de fantastische muziek (soms live): Jailhouse Rock to the max. Maar het is zeker niet alleen country, bier (Brooklyn Lager) en mannenvoer dat de klok slaat: de green salad met avocado en noten is lekker, net als de friet van zoete aardappel en de gerookte garnalen met lime en chilipepers, de Daisy Duke Delight (zalm) en een Po’Boy Blackened Catfish (meerval, en een Po’Boy is een broodje) zijn evengoed aanraders.

 

Black Smoke, Antwerpen

Zomerbar Smokey Jo’s Garage, dé Vlaamse zomerhit van 2016, was een Texaanse BBQ-joint in de buitenlucht met live muziek, burgers en spareribs. De zomer is niet meer, en Smokey Jo’s Garage ook niet, maar niet getreurd: de initiatiefnemers openden in de onlangs heropende Stadsbrouwerij de Koninck aan de rand van de Antwerpse binnenstad iets nieuws. Iets soortgelijks en iets blijvende nota bene: Black Smoke. Het barbecuerestaurant zit in de centrale toren van de vernieuwde brouwerij. Met bar. Die komt op de eerste verdieping, op de derde verdieping zit het restaurant. In de open keuken worden de BBQ-gerechten gegrild, gerookt of langzaam gegaard volgens traditioneel Amerikaans recept (aangepast aan onze westerse smaak). Vis en groenten zijn er ook. ’s Middags kan er geluncht worden met sandwiches van allerlei (Amerikaanse) aard, op zondag wordt er – uiteraard – gebruncht waarbij een en ander waar mogelijk geleverd wordt door de kaasmakers (Only Cheese) en de slagerij (The Butcher’s Store) op de begane vloer van hetzelfde pand. Bier natuurlijk, en cocktails, én, vanaf de zomer van 2017, een dakterras.

 

De Rode Vosch, Utrecht

Het is de tweede Vosch in Utrecht, na Pinchobar De Zwarte Vosch aan de Utrechtse Oudegracht. Dezelfde eigenaar opende met De Rode Vosch een op zijn zachtst gezegd interessant restaurant. Waarom? Omdat de focus van De Rode Vosch de Australische eetcultuur is, wat resulteerde in een menu met opvallende Australische gerechten: struisvogel, kangaroo en krokodil bijvoorbeeld, aangevuld met een selectie vis, lam en rund als die eerste drie wat al te… origineel voor je zijn. Maar: je doet jezelf tekort. Verwacht niet al te grote porties, op deze manier blijven de gerechten namelijk betaalbaar. De looks van De Rode Vosch hebben niks te maken met de huidige hipstercultuur: warm en gezellig is het er, wat eerlijk gezegd ook wel weer eens lekker is. Het historische pand stamt uit 1619 en door de jaren heen zijn de oude elementen bewaard gebleven, zoals een prachtige oude open haard in het midden van de begane grond en prachtig glas-in-lood. Bovendien is de bediening om door een historisch ringetje te halen. Ook leuk: op de eerste verdieping van De Rode Vosch worden wijnproeverijen gegeven.

 

Meatcave, Leiden

De naam van dit restaurant laat vrij weinig te gissen over: er is vlees en er is een grot. Een soort grot. In werkelijkheid is het een prehistorisch aandoende kelder waar je een goed stuk vlees mag komen verorberen, gerund door de broer en zus Van de Leur, eigenaren van het populaire café Van de Leur boven restaurant Meatcave. Al het vlees dat op tafel komt wordt bereid op de Green Egg, u weet wel, die grote groene halfronde barbecues waar het vlees als tovenarij steevast lekker uitkomt: rokerig zonder té te zijn. Vegetarische vrienden mee? Geen probleem, ook aan hen is gedacht (al is het misschien een gekke keuze om als vegetariër naar een vleesgrot te gaan).

 

Louisiana Lobster Shack, Haarlem

Een Haarlemse duit in het zuidelijke Noord-Amerikaanse zakje van comfort food, kip en lang gegaard vlees: Louisiana Lobstershack in de Zijlstaat. De kleine, luidruchtige zaak (enige minpunt: de akoestiek) zit steevast vol, maar aan de bar of buiten, in de kleine met grote parasols overdekte en verwarmde patio, kan gewacht worden. Met een cocktail: de menukaart, geprint op eenvoudige bruine vellen, gaat twee pagina’s over eten – kort maar donders krachtig – en daarna een vel of 15 over drank. Cocktails vooral, in alle soorten en maten, maar bier en wijn is er ook. Heen ga je er met honger, want de porties zijn mollig. Dat gezegd: sla alsnog in geen geval de voorgerechten over: precies goede crab cakes, hush puppies (in flink wat olie gebakken ballen van o.a. maismeel) en de Boudin Balls, gefrituurde spicy ballen van rijst en varkensvlees, o zo lekker. En dan moet de hoofdact nog van start: Surf en Turf, een heel goede burger en, favoriet, jambalaya of gumbo, twee typische Louisiana-gerechten. Spicy met rijst, kip en garnalen, allebei, maar de gumbo is meer soep, de jambalaya een soort paella.

 

Bart @ Bartsboekje.nl is de bijnaam van Maartje Diepstraten, met dank aan vader Diepstraten. Haar lifestyle-blog staat bol van tips en adressen over Het Goede Leven. Maartje is getrouwd met Dirk en woont met mopshond Willem in Amsterdam.