Pop-up ijsbanen

Een ultiem wintergevoel krijg je binnen no-time op de schaatsbaan. Helemaal als hij sfeervol verlicht is en de glühwein rijkelijk vloeit. Zo vlak voor Kerst poppen ze overal op. De vijf leukste op een rij.

 

 

Amsterdam

De IJsbaan op het Museumplein in Amsterdam is dit jaar grootser dan ooit. Compleet met een nagemaakt Oud-Hollands ophaalbruggetje en een enorme kerstboom voor de sfeer. Toch is het er nog steeds knus. Central Park, eat your hart out!
Tot 30 december, gratis entree

www.iceamsterdam.nl

 

 

 

Arnhem
Met stip op nummer één staat de schaatsbaan bij het Nederlands Openluchtmuseum. Bind de schaatsen onder en zwier onder de vrolijk gekleurde feestverlichting door. Maar broodjes bakken en sleetje rijden behoort ook tot de mogelijkheden. En vergeet niet, nu je er toch bent, het museum mee te pakken waar je alles leert over hoe kerst gevierd werd tussen 1870 en 1970. Nostalgischer wordt het niet.
Tot 15 januari, volwassenen €16, kinderen 4 t/m 12 €12
www.openluchtmuseum.nl

 

 

 

Utrecht
Liever binnen schaatsen? Bij het Spoorwegmuseum in Utrecht is de stationshal speciaal voor kerst omgetoverd in een ijsbaan. Sfeervol met balen hooi langs de kant, kampvuurtjes en live optredens. Vanaf 24 december tot 8 januari, entree €16 www.spoorwegmuseum.nl

 

 

 

 

Apeldoorn
De ijsbaan bij Paleis het Loo is misschien wel de meest unieke van de vijf. Hier schaats je met een geweldig uitzicht op het paleis en haar tuinen en dat is toch wel heel bijzonder. Even opwarmen doe je in het museum zelf, waar speciaal voor kerst de bomen koninklijk zijn opgetuigd. En ook het pronkstuk van dit jaar te zien is; de gedekte kersttafel van Willem II en Anna Paulowna.
Tot 8 januari, entree schaatsbaan €5

www.paleishetloo.nl

 

 

 

Laren
Hoe dorpser, hoe beter en dat geldt zeker voor de ijsbaan in Laren. Knus, midden op het dorpsplein met lichtjes die tot ver in de boomtoppen reiken. Honger gekregen? Dan is een goed restaurant of café nooit ver weg.
Tot 8 januari, entree €7

www.wintervillagelaren.nl

 

Door: Marije Veerman
Beeld: The Wiegands