Betrapt met een gestolen boom

 

Weten mensen eigenlijk wel hoe ongelofelijk veel werk het is om een mooie foto te maken? Wat daar allemaal bij komt kijken? Volgens mij denkt iedereen dat het een kwestie is van je telefoon omhoog en klik. Klaar. Tuurlijk. Doe ik ook de hele tijd. Wel jammer voor de stylisten die stad en land aflopen op zoek naar de enige goeie jurk, de prachtigste kerstbal, de mooiste bordjes, het leukste lintje voor om een pakje. Ik kan het weten, want ik begon mijn werkende leven als styliste. Ging met collega Marja, modellen en fotograaf naar het verre Vlieland. Met de trein en de boot. En de bus en de fiets. Onder andere voor een kerstproductie. We hadden bedacht dat het moest lijken alsof de modellen die we fotografeerden met een kerstboom op weg waren naar het gehuurde huisje. Dan heb je dus een boom nodig. En leuke kleren voor de modellen (die we zelf hadden ontworpen, trouwens) en kaplaarzen, fietsen, wanten. En een boom natuurlijk. Nou, daar liepen ze dan, onze modellen. Zag er allemaal prachtig uit. Net echt.
 

Beste meneer en mevrouw, geloven jullie het nou eindelijk?

 
De foto’s waren klaar en de modellen gingen samen met de fotograaf in de enige taxi van het eiland terug naar het hotel. Wij gingen met de fietsen en de boom. Werden we zomaar ineens aangehouden door een boos stel. Meneer en mevrouw begonnen om beurten ontzettend tegen ons te bulderen: ‘PLANT ONMIDDELLIJK DIE BOOM TERUG!’. Enig idee hoe die boom daar gekomen was? Besteld bij een kweker in Haarlem, meegenomen in de bus, op de boot, op de fiets. Nu wilden we hem terug naar het hotel brengen en hem daar in de tuin achterlaten, zodat het hotel alvast een leuke boom had voor de kerst. Nou… meneer en mevrouw van Bulderhuizen weigerden dit te geloven. Nu misschien wel? Nu het zwart op wit staat?

 

Door Franska. Fotografie portret: Esmee Franken, Visagie Linda van Ieperen, Haarstylist Mandy Huijs. Sfeerbeeld: blumpke.nl