Toe aan iets Leuks?

 

Lees dan het verhaal van deze politiehond maar even.

 

 

Hij stierf zogezegd in het harnas en mocht niet ouder worden dan vijf jaar. Maar met zijn verdiensten schreef hij historie, deze Franse legerhond die luisterde naar de geinige naam Leuk en die vorige week door een Britse liefdadigheidsorganisatie voor dieren postuum werd onderscheiden voor zijn moed.

 

Leuk diende in 2019 bij de commando’s in Mali en redde daar de levens van militairen van zijn eigen troepen door militanten van een terreurgroep in een hoek te drijven. De militanten, die zich verschanst hadden in bosjes vlakbij en die Leuk alleen maar had kunnen bereiken door dwars door een vuurzee te rennen, werden net zo lang door de hond aangevallen totdat ze konden worden uitgeschakeld. Hoewel Leuk dit keer overleefde, werd een latere actie in datzelfde jaar hem fataal. Als eerbetoon aan zijn verdiensten werd Leuks stoffelijk overschot toen gerepatrieerd met de Franse driekleur over de kist en kreeg hij, net als elke andere gesneuvelde Franse soldaat, een erewacht.

 

Maar zijn echte erkenning kwam dus pas vorige week in de vorm van de Dickin-medaille van de organisatie PDSA. Die medaille wordt sinds de Tweede Wereldoorlog uitgereikt aan dieren die uitzonderlijke moed hebben getoond in oorlogssituaties. Andere honden, maar ook duiven, paarden en een kat gingen Leuk al voor.

 

Leuks hondenbegeleider kwam van de week via een videoverbinding in beeld tijdens de uitreiking. ‘Hij ging niet alleen de strijd in maar viel de vijand ook aan, meer dan vijf minuten lang’, aldus Leuks begeleider. ‘Dankzij hem kan ik vandaag de dag spreken met u.’

 

Waarvan akte.

 

Door: ANP

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans