Tiramisu-surprise!

 

Zeker weten dat je scoort met een Italiaans toetje? Zit er maar één ding op. Tiramisu! Maar ja… dat kent iedereen. Een verrassing is misschien leuker. Deze bijvoorbeeld, tiramisu-ijs! 

 

 

Tiramisu-ijs

Voor 8 bollen (en dat zonder ijsmachine!) 

 

Dit heb je nodig

  • 500 ml slagroom 
  • 450 ml melk
  • 1 vanillepeul gehalveerd
  • 8 grote eidooiers
  • 150 g suiker
  • 1/4 tl zout
  • 14 lange vingers
  • 60 ml amaretto
  • 60 ml sterke koffie
  • chocoladesaus

 

Zo maak je het
Zet de room, melk en vanille in een pan op matige hitte. Verhit het mengsel tot het warm is, maar laat het niet koken. Verwijder de pan van het vuur en laat het 30 minuten afkoelen. Doe de eierdooiers, suiker en zout in een kom en klop het mengsel met een elektrische mixer tot het mengsel verdrievoudigd is. Verminder de snelheid en giet het melkmengsel langzaam bij de kom met de eidooiers. Breng het dan over in een pan en kook het op middelmatige warmte, roer voortdurend totdat het dik genoeg is om de achterkant van een houten lepel te bedekken. Laat het even afkoelen en voeg de amaretto en koffie toe en schep het daarna in een bak die de vriezer in kan. 
Haal de bak er elk half uur uit en klop het ijs dan helemaal goed door met een vork. Dit voorkomt de vorming van (grote) ijskristallen. Zet de bak hierna weer terug in de vriezer. Herhaal dit net zo lang tot het ijs hard(er) geworden is en er geen ijskristallen meer in zitten.
Schep het ijs in een mooi bakje of lekker hoorntje, kruimel de lange vingers over het ijs en giet om het af te maken wat chocoladesaus eroverheen.

 

Bon appetito

 

Fotografie Alexandra Grablewski, Sweet Paul Mag