Tips voor het begin van het nieuwe schooljaar

 

 

Het noorden is ook terug en heel Nederland gaat dus weer naar school. Voor vaders en moeders die deze week hun kinderen vroeg uit bed moeten schudden zijn hier een paar tips om de algehele gloria weer een beetje om te vormen naar dagelijkse routine.

 

1.

Stap één is meteen de belangrijkste: probeer je kinderen te vinden. Waarschijnlijk zijn ze bij de buren, of check anders even een paar straten verderop bij dat speeltuintje. Het kan ook zijn dat ze nog bij oma zijn.

2.

Tel even hoeveel kinderen je in huis hebt. Als het er teveel zijn, is het zaak goed te kijken welke van jou zijn en welke van iemand anders. Dat is nog niet zo eenvoudig, want ze zijn allemaal bruin, vies, met vogelnesthaar en bovendien zijn ze de afgelopen zes weken allemaal gegroeid. Waarschijnlijk heb je er nu spijt van dat je ze niet hebt gechipt aan het begin van de zomervakantie.

 

3.

Breng kinderen die niet van jou zijn naar huis. Als je niet zeker weet van wie ze zijn maak je even een foto van ze die je rondstuurt in al je appgroepjes.

 

4.

Ontdoe je kinderen van ongedierte. Na zes weken zijn ze net van hun hoofdluis af, maar daar voor in de plaats zijn er ongetwijfeld wat andere passagiers zoals kevers, torren en vleermuizen aan het meeliften.

 

5.

Was ze, maar maak niet de fout ze rechtstreeks naar de badkamer te dirigeren en onder de douche te zetten. Het eerste wasstadium dient namelijk buiten te geschieden met een tuinslang, of liever nog zo’n Kärcher. Afwerken met Zwitsal.

 

6.

Verbrand de kleren die ze de hele vakantie hebben aangehad.

 

7.

Snoei ze. Dat haar krijg je nooit meer uitgekamd, dus er moeten her en der wat klitten, takjes, kauwgom en andere substanties weggeknipt worden. Ook de nagels kunnen weer kort nu ze er geen kuilen meer mee hoeven graven of in bomen hoeven klimmen. Als het nagelschaartje niet tegen de klus is opgewassen, raad ik een trip naar de lokale manege aan waar er altijd wel een meneer rondloopt die ervaring heeft met paardenhoeven.

 

8.

De zwembroek en blote voeten-combo is een prima uniform tijdens de zomervakantie, maar waarschijnlijk stelt men op school prijs op een T-shirtje en op z’n minst een paar slippers. In de loop van de eerste weken kunnen stap voor stap verdere kledingstukken worden geïntroduceerd, zodat je kinderen halverwege de herfst misschien wel weer eens een lange broek aan willen.

 

9.

Probeer voorzichtig weer eens gewoon aan tafel te eten in plaats van pizza’s op de vuist en stapels boterhammen die ze af en toe komen halen tussen het spelen door.

 

10.

Breng het concept ‘bedtijd’ weer eens onder de aandacht.

 

11.

Rijd in blinde paniek net voor sluitingstijd nog even naar een schoenendiscounter omdat de gymschoenen die eind vorig schooljaar nog groot genoeg waren ineens niet meer blijken te passen.

 

12.

Zet het hele huis op z’n kop omdat je niet meer weet waar je de gymtas, het etui en de vis waarvoor je tijdens de schoolvakantie zou zorgen hebt opgeborgen.

 

Lieve moeders en vaders uit Noord-Nederland: heel veel sterkte. Het is even doorbijten die eerste schoolweek – ook voor jullie – maar het went. En over anderhalve maand is het gelukkig alweer herfstvakantie.

Door: Rachel Lancashire

Rachel Lancashire is redactiemanager en tekstschrijver. Ze woont met een heel lange Engelsman, een zoon, een dochter en de gezusters cavia (en ’s zomers vaak met een heleboel fruitvliegjes) in een iets te klein huis in een middelgrote binnenstad.

Fotografie: Esmée Franken. Visagie: Charlotte van Gulik, Haar: Isabella Greuter

Afbeelding van Rachel Lancashire