Tips voor de
ultieme tosti 

 

Met zijn knapperige, goudbruine buitenkant en zijn zachte binnenkant van gesmolten kaas is de tosti zonder twijfel onze favoriete lunch, snack of antikaterontbijt.

 

 

We vinden het wel belangrijk dat hij perfect gebouwd en gebakken wordt. Met goede kaas, dungesneden brood en het liefst nog Parmezaan on top. Met deze tips maak je vanaf nu alleen nog maar ultieme tosti’s.

 

Kies de juiste kaas
Niet iedere kaas is geschikt voor op een tosti. Beleg hem niet zomaar met je lievelingskaas, maar houd altijd rekening met de Ph-waarde ervan. Nerdy feitje: hoe lager die Ph-waarde, hoe makkelijker de kaas smelt. En dat is precies wat we willen. Perfecte tostikazen zijn de gruyère en de manchego, beiden met een sterke, nootachtige smaak. Ook Goudse kaas heeft een prima Ph-waarde. En cheddar dan? Kan ook. Staat je favoriete kaas er niet bij? Niet getreurd: als je hem combineert met een van de bovenstaande soorten is het ook oké.

 

Ga voor dunne sneetjes (oud) brood
Volkorenbrood, maisbrood, witbrood: het maakt niet zoveel uit welk brood je gebruikt. Veel belangrijker is dat je geen tosti bouwt met dikke sneetjes, want dan kan de kaas niet goed smelten. Ook niet handig: brood gebruiken waarin veel gaten zitten. Heb je nog oude bammetjes liggen? Maak die dan op: oud brood wordt tijdens het bakken sneller knapperig. Win-win.

 

Besmeer met mayonaise 
We wisten al dat een laag boter op de bovenkant van je boterham je tosti knapperiger maakt, maar beide kanten van het brood besmeren met mayo blijkt nog beter te zijn. Ook omdat de mayonaise je tosti een fijn goudbruin kleurtje geeft en het een beschermlaag voor tijdens het bakken creëert.

 

 

Top met Parmazaan
Beste tip ooit: strooi Parmezaanse kaas bovenop de mayo. De kaas blijft goed plakken aan de mayonaise en tijdens het bakken ontstaat er een hard kaaskorstje bovenop beide kanten van je boterham.

 

Bak in de pan
Wij verkiezen de pantosti hoe dan ook boven een tosti uit het ijzer. Waarom? Het brood wordt er lekker krokant en een beetje boterig van, en in de pan smelt de kaas perfect omdat je de temperatuur beter onder controle hebt. Bak op middelhoogvuur zonder boter, want daar zit al genoeg van op de boterham. Hoewel: ‘De crunchyness van je boterham is ongeëvenaard als je bakt in de ghee’, vindt FavorFlavs Renée. Ook een optie, dus.  

 

 

Door: Favorflav.com