Tip tip tip: De nieuwe David Attenborough docu op Netflix

 

De stem die mij toch het allerzenst maakt blijft die van David Attenborough. Zo rustgevend hoe hij dingen vertelt.

 

 

En dan een heerlijke natuur- of dierendocumentaire erbij, en ik maak me nergens druk meer om, hoor. Ultiem relaxen. Al is de boodschap van zijn documentaires niet altijd even opbeurend… Hij kan me oprecht vertellen dat de aarde over een week ophoudt te bestaan en ik zou dat best oké vinden. Wat jij zegt, David. Het is allemaal prima.

 

Even een hersenspinsel: David Attenborough zou toch ook gewoon élk slechtnieuwsgesprek ooit moeten voeren? Als er iets verschrikkelijk mis met me is, wil ik dat hij het op zijn rustige toon aan me vertelt. Zo ook dat hij nu vertelt dat de natuurlijke wereld aan het verdwijnen is en dat onze schuld is.

 

De nieuwe docu heet A Life On Our Planet en zoals hij het zelf zegt is deze film zijn getuigenis, en zijn toekomstvisie. En die is… Nou ja, niet best. En dat is dan nog een understatement. Inmiddels is Attenborough 93, en deze documentaire voelt ook een beetje als een terugblik op zijn — bijzondere — leven. Op al zijn mooie reizen, bijzonder mooie beelden en alle plekken waar hij is geweest.

 

Maar hij loopt ook rond door Tsjernobyl. Heeft het over klimaatverandering, het kappen van de regenwouden, overpopulatie en gebruik van alle brandstoffen… Nee, we zijn duidelijk niet heel lief geweest voor onze aarde. En soms heb je zo’n documentaire als deze nodig, met een David Attenborough die je dat eens haarfijn vertelt. Wát een intens mooi gemaakte, maar ook heftige documentaire. Aanrader.

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer