Dit moet een grapje zijn, toch?

 

Tineke vraagt zich af of het soms al 1 april is.

 

Huh? Is het al bijna 1 april of zo? Ik lees dat gevangenen voortaan de sleutel krijgen van hun cel, en dat slachtoffers van cybercrime voortaan online aangifte kunnen doen van helpdeskfraude en ransomwaremisdrijven. 

 

Dat moet een grap zijn, toch? 

 

‘Ik blijf het zeggen hoor,’ roept zo’n lampje steeds op televisie. ‘Ramen dicht, lichtje aan, en deur op slot.’ Zowel in mijn huis als op mijn laptop moet ik van alles doen om inbraak te voorkomen. Maar mocht het de inbrekers dan toch nog lukken, dan krijgen ze daarna dus gewoon de sleutel van hun cel. Tssss… 

 

Kan ik dan niet beter ook de sleutel van mijn huis en mijn laptop geven?? Dat scheelt een heleboel extra tijd, schade en werk voor beide partijen.  

 

En waar wonen de mensen die dit soort dingen bedenken? Op Mars of zo? Komen zij nooit op verjaardagen waar verhalen gedeeld worden over (bijvoorbeeld) mantelzorg, en het daardoor wat vaker van huis zijn, waardoor de kans op inbraak weer groter wordt, enzovoort, enzovoort? 

 

Of ben ik nu te veel beïnvloed door programma’s als Opsporing Verzocht, Radar, Kassa, Opgelicht en de heren Van der Spek, Stegeman, De Vries, Van den Heuvel, Van Wely, Olde Kater en Jongbloed?? (Jemig, zijn er eigenlijk ook nog mensen die gezellige programma’s maken?) 

 

Als ik die tv-programma’s bekijk, lig ik namelijk standaard drie nachten wakker en ben ik zeker nog zeven dagen op mijn hoede tijdens het reclamehoppen. 

 

Reclamehoppen ja! Want zodra de reclame begint, ga ik snel kijken op een ander net. Ik begrijp dus sowieso al nooit hoe je al die blokken verkocht krijgt, want volgens mij kijkt er geen hond naar. Maar lees jij weleens iets over een reclameblokkenoorlog? Nee, hè? Ik krijg dus vaag de indruk dat niemand zich zorgen maakt om de kijkcijfers van reclameblokken op TV, terwijl ik denk dat die veel beroerder zijn dan de cijfers van Jinek en al die andere programma’s. Gek toch? Of ben ik nu alwéér te achterdochtig?

 

Ik ben te veel op mijn hoede, hè? 

 

Maar dat komt door dat soort programma’s als Radar, Kassa, enzovoort! En het is ook een andere discussie, want we hadden het hier over het voorkomen van criminaliteit, de aangifte die nodig is als je dan tóch slachtoffer wordt, en de straf die daarop volgt voor de uitvoerders van zo’n misdrijf. Ik wijk dus af nu.

 

Maar er worden hele campagnes op me losgelaten over phishingmails, waar ik vooral niet in moet trappen, en als het me dan tóch gebeurt, kan ik daar straks dus online aangifte van doen?! 

 

Ik weet het niet hoor. 

 

Want hoe weet ik dan dat die site niet gehackt is, en dat ik al mijn gegevens aan de verkeerde zit te verstrekken? Als ik al die speurprogramma’s moet geloven loopt er sowieso niemand meer rond die nog deugt, maar inderdaad is aangifte doen, als je dan cyberslachtoffer wordt, ook niet meer zo makkelijk. Bij de politie hebben ze tegenwoordig namelijk zo veel tijd nodig voor de administratie dat ze aan “jagen” bijna niet meer toekomen. Daar moest dus wel even een oplossing voor gevonden worden. 

 

Maar mocht ik door alle stress van dat onveilige gevoel dan last van mijn hart krijgen, dan heb ik toch al een probleem. Hulpverleners zijn er ook nog nauwelijks te vinden als ik het nieuws moet geloven.

 

Nou ja… ik durf toch al niet naar een ziekenhuis, want dan moet ik mijn huis en mijn laptop weer alleen laten.  

 

Sjemig… Je zou ervan in de war raken. Toch?

 

Maar gelukkig kun je dan wel weer online geestelijke hulp krijgen!  

 

Of nou ja… Behalve dan als je laptop gekraakt of gestolen is, of als binnenkort blijkt dat dat soort hulpverleners charlatans zijn en ze je heel verkeerde adviezen zitten te geven. 

 

Help! Mag ik zo’n cel met een sleutel?

 

Door: Tineke

Tineke is schrijfster van de boeken “Toch?” en “Stof Genoeg” en ze blogt ook zo nu en dan. Ze woont op het platteland met één (leuke) man, twee (lieve) kinderen, drie (onbespeelde) muziekinstrumenten, vier (wisselende) mantelzorgprojecten, een (bijna) vijfde boek, haar zesde (luie) kat, en (dus) ongeveer zeven muizen.

Afbeelding van Tineke