Tineke geeft een gratis online training

 

We kunnen er niet meer omheen: voor goedkoop shoppen heb je tegenwoordig een gedegen opleiding nodig.

 

Er is namelijk geen touw meer vast te knopen aan alle meevallers, tegenacties, palletpakkers, voordeelgrijpers, topstunten, bodemprijzen, enz. En daarom geef ik – speciaal voor onze lezers – een gratis online training. 

 

Les 1: Begin altijd met het zoeken naar een start- en einddatum van een kortingsperiode. Vóór de begindatum dus niet jezelf voor schut zetten door te gaan rellen bij de kassa, want het kan zo zijn dat de aanbieding pas volgende week geldig is. Ook als de folder allang bij jou op de mat ligt. En die kaartjes bij de schappen… Ehhh, ja, die hangen daar dan omdat de vulploeg alvast met volgende week bezig is. Ja, nee, en de aanbieding van deze week is ook niet meer verkrijgbaar, want daar is geen plaats meer voor op de planken in verband met de voorbereidingen voor volgende week. Snap je?

 

Les 2: Pas op met aanbiedingen die in het midden van een folder staan, of op zijn kop zijn gedrukt. Die zijn vaak alleen goedkoper op woensdag, of juist weer alleen op donderdag, vrijdag en zaterdag. Soms zelfs alleen maar tussen 14.00 uur en 16.00 uur, en dan kun je ze dus beter laten liggen. Vaak loopt de parkeermeter namelijk harder dan het personeel dat jouw aanbieding van “achter” moet halen (of het voor je inpakt). En de enigen die er dan nog een beetje blij van worden zijn “hunnie” van parkeerbeheer. 

 

Les 3: Trap niet in dingen als 3 + 3 gratis, of acht voor de prijs van negen. En al helemáál niet in acht voor de prijs van zeven! Dat is louter uitgevonden om oude voorraden op te ruimen van producten die daarna niet meer verkrijgbaar zijn. Bovendien haal je in je hebberigheid vaak 6 x (3 + 3 gratis), en dat geeft je huis een rommelige aanblik. Helemaal als huisgenoten allang de nieuwe uitvoering gebruiken, en jij dus al die 6 x (3 + 3) (= 54!!!) alleen moet opmaken. Je komt er nooit meer doorheen en smijt het daarna alsnog (over datum) weg. Het is dus beter dat de verkoper dingen zelf weggooit wanneer verpakkingen worden vernieuwd, ingrediënten worden aangepast, of uitstralingen niet meer deugen. 

 

Les 4: Zorg dat je er sowieso altijd als de kippen bij bent wanneer je iets ziet! Alleen dán maak je nog kans op de voordeeltjes. Omdat we tegenwoordig van alle producten zo’n 744 varianten hebben, passen er van jouw “model” shampoo, pindakaas, of lampjes nog maar drie in het schap. Zorg dus altijd dat jij degene bent die die drie exemplaren in één keer bemachtigt, want de bevoorrading van winkels is sinds de uitvinding van de streepjescodes alleen maar achteruitgegaan. 

 

Les 5: Kijk bij “aan bederf onderhevige spullen” ook altijd goed naar de datum. Het principe “first-in-first-out” wordt als gevolg van haast bijna nergens meer toegepast, dus wanneer jij denkt mazzel te hebben door het laatste potje/pakje/exemplaar te scoren, kijk dan even of er een datum van uiterste houdbaarheid op staat! Tien tegen één dat jij namelijk iets koopt dat zes dagen geleden al als dodelijk had moeten worden bestempeld, en de sticker met 35 procent erop betekent dan dus niet 35% korting, maar 35% méér kans op voedselvergiftiging. 

 

“Weggooien is gezonder” wordt over een jaar dan ook het nieuwe motto! Mark my words!

 

En dan nog een “bonus”-les: Deze stap lijkt niets te maken te hebben met deze training, maar vergis je niet! Heb je namelijk een huis dat binnen vijftig meter van een winkel staat, zet het dan onmiddellijk te koop! De enige manier om nog voordeel te kunnen scoren wordt straks 40x per dag checken of iets er nog (of alweer) is, en een huis vlakbij de winkel verhoogt de kans daarop (en dus de waarde van je huis) aanzienlijk. 

 

Kijken bij de link “in welk filiaal is dit (nog) leverbaar” wordt binnenkort dan ook vervangen door “kijken wie van mijn vrienden hier in de buurt woont”. 

 

Succes, hè!

 

Door: Tineke

Tineke is schrijfster van de boeken “Toch?” en “Stof Genoeg” en ze blogt ook zo nu en dan. Ze woont op het platteland met één (leuke) man, twee (lieve) kinderen, drie (onbespeelde) muziekinstrumenten, vier (wisselende) mantelzorgprojecten, een (bijna) vijfde boek, haar zesde (luie) kat, en (dus) ongeveer zeven muizen.

Afbeelding van Tineke