Thijs H. wordt verdacht van drie keer moord

 

Maar moord zou niet bij hem passen? Omdat hij een muurbloempje was en totaal niet agressief?

 

Thijs H. wordt verdacht van drie keer moord. Verdacht van het doodsteken van een 56-jarige vrouw in de Scheveningse Bosjes en van een vrouw van 63 en een man van 68 op de Brunssummerheide afgelopen week. De drie slachtoffers hebben alleen maar met elkaar gemeen dat ze hun hond uitlieten. Drie mensen die doodnormaal hun hond uitlieten zouden nooit meer van hun wandeling thuiskomen. Alle drie dierbaren achterlatend voor wie het leven nooit meer hetzelfde zal worden. Ga er maar eens aanstaan namelijk: je liefste, je vader of moeder, zoon of dochter, beste vriend of vriendin zo te moeten missen – zo onnodig en zinloos dat het onverteerbaar is.

 

Gek genoeg gaat alle aandacht uit naar Thijs H. en niet naar wat hij de wereld ontnam afgelopen week. Thijs H. die in een sociaal isolement terecht zou zijn gekomen en het daar zo moeilijk mee had gehad. Thijs H., die zich steeds verder afzonderde en steeds minder in staat was contact te maken met anderen. Thijs H. die daarvoor werd behandeld en die antidepressiva zou slikken zodat hij zich hopelijk wat minder rot ging voelen.

 

De dierbaren van Thijs H. denken nu dat die antidepressiva er medeschuldig aan zijn dat bij Thijs de stoppen doorsloegen. Zij denken dat die pillen helemaal niet deden waarvoor ze zijn gemaakt – meer rust en evenwicht brengen – maar dat Thijs er juist door in een psychose is geraakt. Want dat wat Thijs afgelopen week flikte, dat past totaal niet bij hem, zeggen zijn dierbaren. Hij is een teruggetrokken muurbloempje. Totaal niet agressief. Hij heeft geen verleden met drugs of alcohol en hij heeft ook geen strafblad.

 

 

Natuurlijk is het begrijpelijk dat je naar een verklaring en een excuus zoekt, als het jouw zoon is die wordt opgepakt voor drie keer moord! Je bent zijn vader of moeder, dus je moet wel een verklaring hebben, want anders kun je hier net zomin mee leven als de nabestaanden van de slachtoffers. Maar – je voelt ‘m al aankomen – waarom lees ik alleen maar daarover? Want stel, stel het was mijn man of vriendin die van de week was neergestoken. Dan is er toch zeker geen excuus? Want ik ben mijn man kwijt of mijn vriendin en er is niets, maar dan ook helemaal niets wat dat kan vergoelijken.

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans