The Queen is dol op deze kersttradities

Vijfennegentig is ze en still going strong. Volgend jaar zit ze zeventig jaar op de troon en nu moet ze voor het eerst kerst vieren zonder haar geliefde echtgenoot.

 

Ook dit jaar was een annus horribilus voor Koningin Elizabeth. Want niet alleen verloor ze haar geliefde Prince Philip, er was ook een heleboel gedoe rond haar zoon Andrew die wordt genoemd in het onderzoek naar de vuile wandelgangen van Jeffrey Epstein. Dus hoe fijn zou het zijn om met de kerstdagen even los te zijn van de aandacht en in haar buitenverblijf in Sandringham met de benen omhoog rond het haardvuur te zitten en te doen wat ze altijd doet? Want The Queen is dol op deze tradities en als er geen corona zou zijn en ze net als vorig jaar op Windsor Castle blijft, zou ze ook dit jaar weer dit hele lijstje afwerken.

 

De boom
Ach ja, als ik alle ruimte had zou ik ook een heleboel kerstbomen neerzetten. Ieder jaar opnieuw staan er drie enorme bomen in de Marble Hall van Buckingham Palace. Die ken je vast wel uit de serie The Crown, met al die trappen met de rode loper. Deze traditie is ooit in gang gezet door Elizabeths betovergrootmoeder, koningin Victoria. In haar buitenhuis staan ook twee kerstbomen: een echte en een van zilver. Die echte versiert ze gezellig zelf, samen met haar achterkleinkinderen.

 

Met de trein
Hoewel Sandringham niet eens zo ver van Londen vandaan ligt is de koningin daar het liefst tijdens haar vakanties, dus ook met kerst. En zoals altijd neemt ze de trein voor het ritje van 160 kilometer.

 

 

De lunch
Om alvast in de stemming te komen organiseert de koningin in de week voor kerst een uitgebreide lunch. De hele koninklijke familie wordt dan op Buckingham Palace verwacht en als je dacht dat je na de broodjes weer naar huis kon dan heb je het mis. Want er gaat geen jaar voorbij of ze spelen een potje Hints, dat spelletje waarbij je niets mag zeggen maar iets uit moet beelden. Ik zou er een miljoen voor geven om dat te zien! Maar helaas ging het dit jaar niet door. Drie keer raden waarom….

 

Het diner
Van de lunch in Londen naar het kerstdiner op kerstavond op Sandringham. Opnieuw met z’n allen en op je paasbest in het lang of in smoking en niet lekker in een foute kersttrui. En hier drinkt iedereen traditioneel de favoriete cocktail van de koningin, de Zaza, gemaakt van dry gin met Dubonnet en een vleugje oranjebitter. Cheers.

 

Naar de kerk
Niks lekker uitslapen met kerst en samen met de achterkleinkinderen cadeautjes uitpakken onder de boom. Weer of geen weer, de koningin verwacht dat iedereen erbij is tijdens de dienst in de St. Mary Magdalenakerk die op haar eigen landgoed staat. Die cadeautjes doen ze de dag ervoor bij de afternoon tea. Maar dat is weer een Duitse traditie die via via in de koninklijke familie terecht is gekomen.

 

 

O ja, zoals alle rijken der aarde is Elizabeth met kerst ook een gulle gever, met donaties aan allerlei kerken en kathedralen. In Windsor doneert ze ook aan allerlei organisaties, alleen krijgen ze daar geen geld maar een kerstboom…

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit