Dit doet de nieuwe baas van Chanel élke ochtend 20 minuten

Forbes rekent Leena Nair tot de 50 machtigste vrouwen in India en bij Unilever was ze hoofd HR van 150.000 medewerkers.

 

 

Met het binnenhalen van Nair doet Chanel iets wat ze normaal nooit doen: een outsider baas van het bedrijf maken. Wie is Leena Nair?

 

De nieuwe CEO van Chanel bereikte veel eerste keren binnen Unilever in India. Ze was de eerste vrouw die in de fabriek werkte, de eerste vrouw in de nachtdienst én de eerste vrouw binnen het management. Naïr hoorde maar wat vaak ‘dit kan niet, want het is nog nooit gedaan’ en haar reactie is nog altijd: ‘Wat fantastisch dat het nog nooit is gedaan. Vertel me hoe het wél lukt.’ Het is dan ook aan Nair om dit bij Chanel meteen in drievoud te doen. Ze is de jongste CEO, eerste vrouw én eerste vrouw van kleur op deze positie.

 

Twee van de belangrijkste lessen in het leven kreeg Leena Nair van haar vroegere professor: 1) vind je doel in het leven en 2) zoek altijd naar een mentor. Het was ook precies deze professor en mentor die haar de managementkant opstuurde, omdat ze volgens hem veel beter was in mensen dan in techniek. Het betekende dat ze haar vader moest teleurstellen, want hij zag in haar een groot engineer. Maar Leena Nair volgde haar doel en heeft sindsdien altijd een stip op de horizon die ze volgt.

 

De coronacrisis ziet Nair als een moment om jezelf opnieuw uit te vinden. Unilever introduceerde onder haar leiding de vierdaagse werkweek én het zelf bepalen hoeveel vrij je op jaarbasis neemt. Bij Chanel kijkt ze vooral uit naar het hebben van een positieve impact op de wereld.

 

Het recept waar Nair bij zweert om zich goed te voelen? De nieuwe topvrouw van Chanel schrijft al een paar jaar elke avond alles waar ze dankbaar voor is op in een dagboek. Verder mediteert Naïr élke ochtend twintig minuten, zonder uitzondering. Het zijn deze kleine dingen die haar in balans houden. Leena Nair vindt het ook belangrijk om tijd te maken voor waar ze van houdt. Ze wandelt veel, houdt van hardlopen en doet elke week aan Bollywood-dansen. Het belangrijkste voor Nair is dat ze haar team ook laat weten dat ze dit doet en dat ze niet alleen maar aan het werk is.  

 

Bronnen: NRC en Times

 

 

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans