Binnenkort op Netflix: The Lucie Blackman Case

 

Stop met wat je aan het doen bent en zorg ervoor dat je agenda voor 26 juli leeg is.

 

 

 

Er staat namelijk dan een true crime docu op Netflix die je echt wilt — móet — zien. Het is een bizar verhaal en waarschijnlijk de nachtmerrie van elke ouder: je kind dat vermist raakt in het buitenland.

 

Want dat is wat Lucie Blackman overkwam, een 21-jarige vrouw uit Kent in Engeland, toen ze met een vriendin naar Japan afreisde. De twee jonge vrouwen wilden even een pauze van het studeren en namen allebei een tussenjaar. Ze kwamen Japan binnen op een visum van 90 dagen: een visum waarmee je eigenlijk niet mag werken in het land. Lucie deed dat toch, zwart, in een club genaamd Casablanca.

 

Wat hoorde bij deze werkzaamheden was dat Lucie een aantal keer per maand op een dohan moest, een betaalde date, met klanten van de club. Dat deed Lucie dan ook, net als op 1 juli 2000. Ze stuurde vriendin Louise met wie ze naar Japan was gegaan een berichtje dat haar date ‘erg aardig’ was en stuurde haar vriendje, een Amerikaanse marinier gestationeerd in Japan, nog een berichtje dat ze hem de volgende dag zou zien. Maar je raadt het al: dat was de laatste keer dat iemand wat van haar hoorde; Lucie raakte namelijk spoorloos.

 

Louise sloeg gelijk alarm en belde ook de ouders van Lucie, die gelijk naar Japan overvlogen. De Japanse politie was huiverig om deze vermissingszaak serieus te nemen, want volgens hen gebeurde het wel vaker dat ‘vrouwen halsoverkop met nieuwe liefdes naar Bali vertrokken’. Op aandringen van Lucies ouders en de toenmalige Britse prime minister Tony Blair zijn ze toch een onderzoek gestart.

 

En dat is waar het verhaal nog grimmiger wordt: in oktober van 2000 werd er in Japan een man genaamd Joji Obara opgepakt, die al jaren beschuldigd werd van seksueel misbruik. Vervolgens werd het levenloze lichaam van Lucie in februari 2001 ontdekt en werd Obara als dader aangewezen.

 

Je zou denken dat de kous daarmee af is, maar nee: Obara houdt nog altijd vol dat hij onschuldig is. De jaren daarna heeft Lucies familie nooit opgegeven om te bewijzen dat hij wél degene is die hun dochter van hen heeft ontnomen, maar dat bijkt allemaal niet zo makkelijk.

 

Geloof me: deze true crime docu wil je niet missen.

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer