That’s what friends are for

 

Sommige staan echt voor je klaar als je ze nodig hebt.

 

 

 

Een tijdje terug moest onze kroonprinses Amalia min of meer onderduiken vanwege serieuze bedreigingen. Niks geen feestjes op de studentenvereniging, niks met je brakke hoofd college volgen. En niks van alles uitspoken onder de radar zonder dat je paps en mams het in de gaten hebben. In plaats daarvan moest ze in een riante gouden kooi op Paleis Huis ten Bosch via een videoverbinding haar lessen volgen. En dat terwijl de coronapandemie eindelijk voorbij was en we allemaal knaldrang hadden om weer de hort op te gaan. Dat hakte erin, zowel bij de prinses als bij haar ouders.

 

Vorig jaar vertrok Amalia in alle stilte naar Madrid. Daar kon ze gelukkig wel relatief anoniem over straat, een boodschapje doen in een buurtsuper en op een terrasje zitten. Heel af en toe zagen we een kiekje in een of ander roddelblad van Máxima die samen met Amalia aan het shoppen was. Alsof de prinses een beetje aan het flierefluiten was. Maar nu blijkt dat ze daar woonde en op afstand studeerde. Een normaal leventje dus in abnormale omstandigheden. 

 

Want helaas kon dat ook in de Spaanse hoofdstad niet zonder beveiliging. En naast haar eigen beveiligers had ze een groep Spaanse bodyguards die ook het Spaanse koningshuis beschermt. Dit werd mede mogelijk gemaakt door de innige vriendschap met de Spaanse koninklijke familie, een band die al jaren teruggaat. Tijdens de toost bij het staatsbanket gisteravond dat werd gehouden vanwege het staatsbezoek van Koning Felipe en zijn Letizia wilde Willem-Alexander zijn vrienden toch even in het zonnetje zetten voor hun hulp waarmee ze Amalia een fijne en relatief rustige tijd hebben bezorgd. 

 

‘Vorig jaar vereisten de omstandigheden dat ze in Madrid moest wonen. Van daaruit kon ze haar studie voortzetten aan de Universiteit van Amsterdam. Dit werd mogelijk gemaakt door de vriendelijke inspanningen van veel van uw landgenoten en uzelf. Een ontroerende demonstratie van vriendschap in een moeilijke tijd. Ik wil u en alle anderen die dit hebben helpen regelen, hartelijk bedanken’, aldus Willem-Alexander die natuurlijk ook gewoon een bezorgde vader is. 

 

That’s what friends are for, toch? Echte vrienden, royal of niet, daar kun je er niet genoeg van hebben. 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Vorsten (@vorsten_nl)

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit