DE ‘Terrorbuizerd’ is terug!
Dus pas maar op als je met Pinksteren richting het oosten gaat
Kijk maar uit, als je in de buurt van het Overijsselse Dinkelland komt dezer dagen, want daar waart de woedende buizerd rond. Al zeker vijf hardlopers zijn in het buitengebied van het kerkdorp Saasveld door hem te grazen genomen en het is niet voor het eerst dat hij van zich doet spreken. Mensen denken hem te herkennen van vorig jaar, toen hij ook al een aantal keren gemeen uithaalde. Om anderen tegen zijn streken te waarschuwen vroeg men de gemeente toen al om een waarschuwingsbord – ‘pas op, hier houdt terror buizerd huis?!’ – maar men kreeg ijskoud nul op het rekest. Dit jaar heeft de wethouder gelukkig over zijn hart gestreken en komt dat bord er wel. Al moet gezegd dat het nieuws over de brute buizerd inmiddels al via de lokale media is doorgesijpeld naar de landelijke pers, dus een beetje als het-verdronken-kalf-en-de-gedempte-put voelt dit wel.
Buizerds hechten dus aan hun broedplaats en keren er trouw ieder jaar naar terug. Als ze zich een stek eenmaal hebben toegeëigend geven ze die niet zomaar op en wordt hun territorium met hand en tand verdedigd. Voordat ze de aanval op (vermoede) indringers inzetten maken ze eerst een verkennende duikvlucht. Dus ben jij het die daar nietsvermoedend loopt te joggen of sjokken en je ziet zo’n jongen duiken, pas dan vooral goed op je tellen, want voor je het weet ben je het haasje. Een 31-jarige hardloper uit Saasveld was dat een week terug. Hij raakte lichtgewond en moest naar de huisarts voor een tetanusinjectie.
Dat aanvallen doen buizerds doorgaans – heel laf – van achteren. En draag je als jogger fluorescerende kleding en ga je in je paniek ook nog eens tegen hem schreeuwen, dan wakker je zijn agressie alleen maar aan. Dus naast dat waarschuwingsbord raadt de verantwoordelijke Dinkellandse wethouder ook aan om vooral neutrale kleding dragen en niet alleen te gaan joggen omdat de vogels – ook al zo laf – niet het lef hebben om groepjes aan te vallen.
Saasveld is overigens zeker niet de enige plaats in Nederland met een terrorbuizerd. Ook in het Gelderse Doetinchem en het Overijsselse Hellendoorn zijn al mensen tot bloedens toe gewond geraakt door gluiperds die hun klauwen in hun nek zetten. Onder het motto dat goed voorbeeld doet volgen is ook daar inmiddels ingezet op een waarschuwingsbord.
Nog even over het leefgebied van buizerds, dus daar waar je beter weg kunt blijven: dat is meestal een paar hectare groot en ligt over het algemeen rond bossen of op plekken waar veel bomen staan. Het broedseizoen loopt eind juni, begin juli af. Zodra de kuikens uit hun ei zijn gekropen is het gevaar voorbij en kun je weer met een opgelucht hart en fluorescerend jack gaan joggen.
Ik wens je een veilige Pinksteren!