Te mager om aan te zien

 

Wat doet dat met jou, al deze kritieken? Dat je ‘prominente’ ribbenkast van de buis moet omdat er mensen zijn die het niet aan kunnen zien hoe mager je bent?

 

 

Het zal maar over je gezegd worden. Dat je zo gruwelijk mager bent dat de reclamefilmpjes waarin je figureert van de buis moeten worden gehaald. Wie weet hoe je hebt moeten zwoegen, hongeren en zweten voor dit resultaat. Er zijn op zijn minst een paar partijen die je hebben aangemoedigd om zo ver te gaan. Want het modellenbureau waarbij je staat ingeschreven vond jou een perfecte kandidaat en hun opdrachtgever – de Britse kledingwebshop Nasty Gal – was het daarmee roerend eens en boekte je voor maar liefst drie commercials. Het was de bedoeling dat je bikini’s aan de man zou brengen. In dat licht kan ik me best wel voorstellen dat een gestroomlijnd lichaam beter verkoopt dan een lijf vol vetrollen. Maar eerlijk gezegd: ik knipperde ook wel even met mijn ogen toen ik je zag.

 

En niet alleen ik. Want meer dan twintig kijkers namen de de moeite om een klacht in te dienen bij de Britse Advertising Standards Authority (ASA), waarna de ASA oordeelde dat de reclames die je mocht maken inderdaad ‘sociaal onverantwoord’ zijn en dientengevolge van de buis moeten worden gehaald. Het zal je maar overkomen. Heb je zo hard aan jezelf gewerkt en blijkt het allemaal vergeefs te zijn geweest. 

 

Van ‘ongezond ondergewicht’ is volgens de betreffende kledingwebshop overigens heus geen sprake. Je zou een Britse maat 8 hebben, wat overeenkomt met een Nederlandse maat small. En je Body Mass Index (BMI) zou 18,5 bedragen, toevallig exact de ondergrens om nog voor gezond gewicht door te kunnen gaan. Daarbij zou je voor een bureau werken waar goed op de gezondheid van de modellen wordt gelet. Hetgeen inderdaad best aannemelijk is aangezien aan zieke modellen nu eenmaal niets te verdienen valt. Volgens jouw bureau was het dan ook zeker niet de bedoeling om de aandacht op jouw dunne lichaam te vestigen.

 

Blijft de vraag wat al deze kritieken met jou doen. Dat je prominente ribbenkast van de buis moet omdat er mensen zijn die het niet aan kunnen zien hoe mager je bent. Ga je vanavond van de weeromstuit aan de fish and chips? Ik hoop het zo! Net zo goed als ik hoop dat de modellenbureaus en de opdrachtgevers die meisjes zoals jij belonen voor het feit dat ze zo ver gaan, zich eindelijk ook eens achter de oren gaan krabben en normaal gaan doen.

 

 

Door: Brigitte Bormans

 

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.