Tadaa…! Groeten uit Napels

 

Jaja, daar zit ik nu. Er wordt weliswaar geadviseerd niet te reizen, maar het is me toch gelukt. Je raadt nooit hoe.

 

 

Geen vakantie, geen reisje, geen zin, geen puf, geen energie, even genoeg van het gedoe, het duurt allemaal veel te lang… toch… er is een oplossing. Ik noem die oplossing altijd ‘geestelijk emigreren’. Die uitdrukking is niet van mezelf, ik hoorde het een collega tegen iemand zeggen die zich mateloos zat te ergeren aan een (inderdaad irritante) leidinggevende.

 

Het is gewoon tijd voor iets leuks

 

Een lekkere film of, misschien nog beter, een fijne serie om even met je hoofd in een andere wereld te duiken. Ik ben verslaafd geraakt aan ‘De geniale vriendin’. Een vriendin tipte me die serie, zij had het eerste deel vorig jaar op tv gezien, nu zou het tweede deel beginnen. En heerlijk dat het was. Helemaal terug in de tijd, lekker even in de fifties en niet alleen dat, ook nog in Napels. Volgens oudere inwoners van Napels is het ontzettend goed gemaakt, want het lijkt helemaal precies op hoe zij zich Napels in de fifties herinneren.

 

Alles is er ook mooi aan, de sfeer, de kleuren, de auto’s, de acteurs, de kleding, vooral die van Lila (een van de twee hoofdrolspeelsters). Nadat deel twee van de serie afgelopen was wilde ik perse deel een zien, omdat ik wilde weten wat eraan voorafging. En die serie heb ik nu te pakken via streamingdienst ‘myLum’.

 

Voor iemand zoals ik, die nooit aan de Netflix is gegaan, is myLum een openbaring. En meteen met m’n neus in de boter, want het is nog veel leuker ook. Anders dan bij andere streamingdiensten kun je je gekozen series en films altijd blijven kijken, ook als je geen ‘fan’ meer bent (zo heten abonnees bij hen). Ze hebben prachtige series, zoals The Minister, The Pier en The Killing, en ook films. Je krijgt er meer voor je geld dan bij andere aanbieders, dat heb ik even uitgezocht. Voor €7,99 per maand kun je bij hen een serie of twee films kiezen en je krijgt er ook nog een extra serie of film bij. Ik heb nog meer leuke dingen gevonden in m’n ‘fan-abonnement’. Maar voorlopig ben ik vooral in de ban van het mooie verhaal van de twee vriendinnen.

 

In de eerste afleveringen van de serie spelen twee kindjes de vriendinnen toen ze jong waren. Zo leuk om die twee bezig te zien, je wordt er helemaal in meegezogen. De ene is heel brutaal en sleept de andere mee op avontuur en de andere weet nummer een zo nu en dan weer op het rechte spoor te krijgen. De kleine meisjes die de vriendinnen spelen toen ze jong waren kloppen gewoon precies met de volwassen vrouwen die ik uit serie twee al kende. Zo knap gecast. Wacht, ik doe even een foto van ze en verder verklap ik niets, je moet het gewoon zelf zien.

 

 

Ik doe wel heel voorzichtig met de afleveringen van De Geniale Vriendin. Nog drie te gaan. Lekker elke dag een uur ondergedompeld in die sfeer. Je hoort weleens van mensen die ‘bingewatchen’ (heel veel afleveringen na elkaar kijken) maar dat vind ik zonde. Ik ga er liever mee om als met een doos exclusieve bonbons. Elke dag een mini-vakantie terug in de tijd en dan ook nog in Napels, waar ik ooit maar een keer geweest ben, achterin de auto bij m’n ouders. Ze waren verkeerd gereden, we zaten meteen midden in de smalle straatjes met alleen maar wasgoed boven ons hoofd. Vond ik toch een partij spannend… Mijn vader ook, dat voelde je op de achterbank zelfs.

 

Trouwens

 

Echt reden om zuinig te doen met deze serie heb ik niet, want er wacht nóg een serie op me: The Bridge. Heb jij hem al gezien? Schijnt die brug in voor te komen van Denemarken naar Zweden, waar ik met de auto onderweg richting Finland nachten van wakker heb gelegen omdat ik dacht dat ik daaroverheen moest rijden. Iemand had me verteld dat de giga vrachtschepen die je eronderdoor ziet varen zo klein lijken als een luciferdoosje, zo eng hoog is die brug. Stuurde m’n routeplanner me gewoon een end verderop met een boot. Al m’n hoogtevrees-voorangst (het tegenovergestelde van voorpret) voor niks geweest.

 

O wacht, er is nog iets te winnen

 

Ik heb voorlopig series en films genoeg om met m’n hoofd uit het corona-gepieker te zijn. Stel nou dat jij ook zin hebt om even geestelijk te emigreren, ik mag drie maanden gratis kijken weggeven. Even reageren onder het Facebookbericht, dan doe ik volgende week de verloting.

 

Liefs en groeten uit Napels. Ik duik nu weer even de stad in. Ik hoor dus wel als je dat ook wilt.

 

Fijne week en misschien tot zo op Facebook,

 

Franska

Door: Franska

Afbeelding van Franska