Zo begin je met rijk worden

 

Geld moet rollen, zeggen ze. Vind ik ook, maar dan moet je wel iets hebben om te laten rollen.

 

 

Ik begon vroeger al met rollen voordat het op mijn rekening stond (vooral de kroeg in en uit), om daarna verder te gaan met rollen terwijl ik eigenlijk nog iets achter de hand moest houden. Daar ben ik mee gestopt. Dit jaar heb ik een nieuw doel: mijn rekening vullen om vaker en langer in Griekenland te zijn. Wil jij dit ook? Zo begin je.

 

1. Vergeet de voordelen over jezelf en geld

 

Ik had het labeltje dat ik niet zo goed ben in geld. Het verdienen gaat prima, het uitgeven nog beter maar het administratieve en sparende deel iets minder. Rijk worden begint met andersom denken. Het is tijd om te stoppen met je eigen vooroordelen bevestigen. Je bent wél goed in geld, ook in je administratie en ook in sparen. De goede mindset is gratis.

 

2. Roep hulp in van een financieel wonder of wordt het gewoon zelf

 

Een financieel steuntje in de rug in de vorm van een adviseur helpt, maar je kunt ook zorgen dat je zelf alles leert. Duik in je financiën, maak het leuk en leer hoe je slim omgaat met die euro’s. De Money Planner van PorteRenee is een mooi begin of een cursus Fun in Finance. Die titel verzin ik nu, maar ik zie hier mooi wel brood in.

 

3. Koppel je emoties los van je bankrekening

 

Een slimme tip van Melissa Browne, de auteur van Unf*ck Your Finances: houd je emoties en impulsen onder controle en uit de buurt van je creditcard. Jezelf de hele tijd belonen met massages, nieuwe tassen, weekendjes weg of een thuisbezorgmaaltijd helpt niet. Hou je aan de door jou zelfgemaakte begroting. Heb je deze maand geen geld apart gezet voor een nieuwe tas? Dan koop je die dus niet, ook niet als je vindt dat je een zware week hebt. Het helpt ook als je een dag moet wachten tot je iets mag kopen. Grote kans dat het dan al minder nodig is.

 

4. Betaal alles meteen terug

 

Een weekend weg met een vriendin, maar moet je die overnachting nog terugbetalen? Wacht niet met aftikken tot je salaris binnen is. Als je de maand begint met een achterstand, dan blijf je het ene gat met het andere dichten. Een slechte tactiek als je rijk wilt worden.

 

5. Zet je meevallers apart

 

Maar ik bedoel alle meevallers, van je korting op boodschappen (tip van PorteRenee) tot het boek dat je van plan was te kopen maar ineens cadeau kreeg. Vergeet de waterrekening ook niet, die je in negen termijnen betaalt maar die wel in maand tien, elf en twaalf op je begroting staat. De truc is om van sparen een sport te maken. En als je die buffer eenmaal hebt, dan begint het slimme investeren.

 

6. Maak een leuk plan

 

Werk in een vrij weekend je financiële jaarplan uit en doe het niet in Excel als je niet van Excel houdt. Ik maak het (al zeg ik het zelf) stukken leuker door het uit te tekenen en plakken op grote posters. Zo weet je wat je wilt sparen en visualiseer je meteen waar het voor is. Dat stopt elke maand stukken lekkerder weg in potjes op je spaarrekening.

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans