Sonja: Stel hè, stel dat je een lekker opgeruimd type bent. Stel natuurlijk, want in mijn wereld is mij dat wat vreemd. Ik droom daar alleen maar van; weinig spullen en een opgeruimd huis. En vraag me af wat ordentelijke types doen aan het begin van een nieuw jaar.

 
Het klopt echt dat een huis mooier wordt van opruimen. Rommel zorgt alleen maar voor ruis. Zouden mensen die hun zaakjes thuis helemaal op orde hebben het jaar fris beginnen met een ‘rondje door het huis’? Hup hup alles eruit wat echt niet meer kan of gewoon lelijk is geworden. Hoppa, zo de kliko in. Daar gaat het bij mij dus al hartstikke mis. Weggooien? Het idee alleen al. Dat zal zoiets zijn als het tegenovergestelde van mijn hobby ‘per ongeluk verzamelen’. Want ‘dit was echt een vondst, vind je nooit meer’ of ‘o ja, daar heb ik weken krom voor gelegen, zonde!’ of ‘misschien hebben we dit nog weleens nodig, dat zul je net zien’. Dan ‘bewaar ’ ik het even in een speciaal hoekje. En zo kan het ineens zijn dat het huis volstaat met zorgvuldig uitgezochte hoopjes en stapeltjes met spullen. In mijn hoofd best georganiseerd maar voor een buitenstaander wat moeilijk te plaatsen.

 
De Marie Kondo‘s onder ons hebben hier vast een gigatruc op verzonnen. Mocht dit nu ook niet één van jouw grootste talenten zijn, dan helpen deze boeken je misschien wat op weg. Het schijnt een kwestie te zijn van gewoon beginnen en vooral doorpakken. Ik ga het dit weekend gewoon proberen!
 

Top 5 opruimboeken

1. Het allernieuwste boek van dé opruimgoeroe Marie Kondo komt bijna uit.
Vanaf 7 februari kun je naar ‘the next level’

€15 AW Bruna

2. De titel zegt eigenlijk al genoeg: hupsakee, de bezem erdoor!

€17,95 Bol.com

3. Ook al zo’n pakkende titel ‘ Grip op de chaos’

€18,95 Forte Uitgevers

4. Ontspullen

€20 Kosmos Uitgevers

5. Er is zelfs een boek over geschreven: ‘Stop de stapels’!

€5 Bol.com

 

Sonja Balfoort heeft een grote liefde voor interieur, food en garden. Ze is dol op magazines en reist graag. Sonja is getrouwd en heeft twee kinderen.

 

Fotografie: via Frenchy Fancy