Binnenkijken in Stockholm

 

Sonja: In Zweden weten ze wel raad met hun interieur. Vaak gebruiken ze daarbij de witkwast en gaan ze voor lichte wanden en basic materialen. Hoe kan het dan dat het toch zo knus en gezellig voelt?

 

Oké, dit appartement staat wel al met 1-0 voor doordat het een prachtig oud pand is met authentieke details. Maar ook als je in wat strakker huis woont, nieuwbouw bijvoorbeeld, kun je gebruikmaken van de trucs die ze hier hebben toegepast.
 

  1. In dit appartement zie je dat het kleed een belangrijke rol speelt in de woonkamer. Het is licht van kleur en heerlijk zacht en hoogpolig. Zo zorgt het zowel voor comfort als voor styling, en de sfeer wordt er gelijk gezellig van. Hier in Nederland kunnen we ook nog wat gordijnen ophangen om het nog knusser, maar omdat ze in Zweden weinig daglicht hebben in de winter is dat daar niet gebruikelijk.
  2. Hout voegt iets warms toe aan het koele kleurenpalet. Dit natuurlijke materiaal met z’n softe tint doorbreekt het wit maar is niet overheersend. Hier zijn de bewoners best ver gegaan, wat meteen het bewijs dat hier een échte woonaddict woont: alles voor het plaatje! De omgedraaide boeken in de kast staan prachtig, maar of ze ooit een boek terug kunnen vinden?
  3. Geen hoogglans wit in deze keuken maar mat muisgrijs voor de kastjes en marmer voor het blad. Dit werkt heel goed met het wit in de rest van het huis, het is een welkome tint in dit lichte appartement.
  4. Zwart als stoer accent maakt het huis meer funky en geeft het net even dat designersrandje dat zo mooi kan zijn. Een zwarte eettafel met zwarte stoelen. Je moet het maar durven! Maar als je het zo in z’n geheel ziet klopt het gewoon.
  5. De foto’s aan de wand zijn allemaal sober gehouden. Een mooie zwarte lijst met zwart-witbeelden erin. Afgewisseld met een sepiaprint, wat het plaatje weer af maakt.

 

 

Sonja Balfoort heeft een grote liefde voor interieur, food en garden. Ze is dol op magazines en reist graag. Sonja is getrouwd en heeft twee kinderen.

Fotografie: Jessica Gold

 

Fotografie: Fantastic Frank