Strepen en patchwork

 

Monique: ik vind het altijd leuk als je iemands handschrift kunt herkennen. Prachtig, die handgemaakte kasten van Martijn Renier.

 

Wandkastje €720, kleine buffetkast €1720.

 

Soms moet ik graven in mijn geheugen (heb ik wel vaker, dat noem ik een senior moment). Zo’n kast had ik toch al eens eerder gezien? Dat bedacht ik mij toen ik het werk van Martijn Renier zag op Object Rotterdam, een kleine, overzichtelijke en gevarieerde designbeurs op de SS Rotterdam.
Martijn is van oorsprong kunstschilder, maar al op de academie maakte hij ruimtelijke installaties die steeds vaker iets weg hadden van een meubel. Nu heeft hij er zijn werk van gemaakt: kasten en (inbouw) meubels op maat met een duidelijk eigen handschrift en prachtig handwerk.
Ineens wist ik het weer. Een van zijn kasten speelde zo’n zes jaar geleden de hoofdrol in de rubriek ‘Durf’ in vtwonen. Toen vond ik het blijkbaar nog gedurfd om zo’n kast in huis te zetten. Goed teken dat ik die kast nog steeds mooi vind. Het was dus geen hype (ik heb het niet zo op hypes). Dat Martijn al tien jaar succes heeft met zijn ontwerpen zegt genoeg.

 

Goed teken dat ik die kast nog steeds mooi vind. Het was dus geen hype

 

Rond 2005 ontstond bij Martijn het eerste idee voor wat later zijn leitmotiv werd. Verschillende materialen samengevoegd in stroken van verschillende afmetingen: ‘uneven matters’, zo noemde hij zijn serie ‘streep’-kasten. Inmiddels is er een serie bijgekomen; ‘patchwood’. De naam spreekt voor zich. (Tenminste, als je weet wat ‘patchwork’ is).
Op mijn vraag of het niet gaat vervelen, werken met deze twee thema’s, zegt Martijn: ‘Nooit. Elk ontwerp en elke opdracht is weer anders. Voor maatwerk pas ik soms, als opdrachtgevers dat graag willen, materialen en kleuren toe die voorkomen in het huis. Al doe ik geen concessies aan mijn eigen principes. Ik hou bijvoorbeeld niet van oranje en lila.’
Nu houd ik zelf toevallig ook niet van lila. Met het kleurgevoel van Martijn zit het dus wel goed. Heel goed zelfs, kijk maar.
Nieuwsgierig naar meer werk van Martijn Renier? Klik hier

 

 

Monique, oorspronkelijk stilist (later hoofdredacteur van o.a. vtwonen), noemt zichzelf een ‘visual addict’. Ze heeft een hekel aan hypes en houdt van design èn van brocante. Ze vindt reizen net zo leuk als thuis zijn. Haar motto: investeer in herinneringen, kijk vooruit, geniet van vandaag.

Sfeerbeeld ‘Durf’: vtwonen, Esther Jostmeijer/Dennis Brandsma.
Sfeerbeeld met wandkastje: Elle Wonen, Mirella Sahetapy.