Straks heb je een eigen dubbelganger
Want de eerste apen zijn al succesvol gekloond
Er zijn twee aapjes geboren in China en ze zien er héél schattig uit. Maar het zijn geen gewone aapjes. Sterker nog: eigenlijk zijn het niet eens échte aapjes…
Want de kleine dieren zijn gekloond Als in: gemaakt door de wetenschap, niet door een heuse moeder-aap. De twee heten Zhong Zhong en Hua Hua. Het is een absolute doorbraak, want nog nooit eerder zijn er apen – die toch ergens wel wat weghebben van mensen, of andersom – succesvol gekloond. Deze mijlpaal smaakt naar meer. Vanaf nu willen de wetenschappers alleen maar meer aapjes klonen. Zo zou dit kunnen helpen bij het genezen en voorkomen van menselijke ziektes.
Maar sommige wetenschappers zijn wat minder enthousiast. Want het is nog maar de vraag of Zhong Zhong en Hua Hua wel gezond oud worden. Dat kan pas over een aantal jaar worden gezegd, natuurlijk. Ze zijn bovendien voor het eerst gekloond uit een niet-embryonale cel. Klinkt super ingewikkeld, en dat is het ook. Het komt erop neer dat dat risico’s met zich meebrengt.
Eerder is er ook al een hondje gekloond; Longlong. Een schat van een mini beagle. Gewoon gemaakt dus, door machines. Een levende hond. Je kunt het amper geloven. Waarom er honden worden gekloond? Een expert zegt:
”Ten eerste de medische kant van het verhaal; we willen medicijnen testen op deze ‘experimenteerhonden’, die genetisch dichterbij de mens staan dan bijvoorbeeld de stier of het schaap, dieren die eerder gekloond zijn.
Daarnaast staat het natuurlijk buiten kijf dat de hond de beste vriend van de mens is en dat veel hondenbezitters er veel voor over hebben om een reserve-exemplaar van hun geliefde huisdier achter de hand te hebben.”
Maar na honden gaat het verder natuurlijk. En dan is de mens al gauw aan de beurt. Want stel je voor: als wetenschappers dit nú al kunnen, wat kunnen we dan over tien, twintig jaar? Kunnen we dan ook dubbele baby’s maken? Of kinderen van 4, 5 jaar oud klonen? Of een oma van 80, zodat ze nog wat jaren langer mee kan?
Stel je voor. Heb je opeens een exacte dubbelganger van jezelf rondlopen. Gelukkig is het klonen van mensen voorlopig nog verboden in heel de wereld.
Maar het komt wel akelig dichtbij. En dat verbod geldt nu, maar wie zegt dat het over tien jaar nog steeds niet mag? Want dat we dus al zoogdieren kunnen én willen klonen, zegt al een heleboel. Naast apen en honden zijn ook muizen en katten geen probleem meer. En je hebt áltijd van die slimmerds die het een uitdaging vinden, ‘het eerste mens ooit’ klonen. Bovendien: het gebeurt allemaal in China. En Chinezen vinden hun privacy en menselijke normen en waarden veel minder belangrijk dat wij in het Westen.
Kijk dus maar niet gek op, als je in 2028 opeens een zelfde exemplaar van je dochter ziet rondlopen. Het kan allemaal. Ooit. Waar is die goede oude tijd gebleven dat we nog dachten dat de wereld plat is – en dat vliegen in de lucht alleen iets voor vogels was? De toekomst is leuk, maar misschien ook een beetje gek.
Door redactie Franska.nl