Stoppen we dementerende ouderen nu ook al in isolatie?

 

De moeder van Monique overleefde het niet.

 

 

 

Het is een schrijnend verhaal, van de moeder van Monique die aan alzheimer leed en toen positief werd getest op corona waarna ze geïsoleerd werd. Ondanks bezwaren en vragen van de familie zat moeder meer dan een maand alleen op haar kamer. Ze mocht niets. Niet buiten wandelen, niet de gang op en natuurlijk ook geen contact met andere bewoners. Wat het lot van deze vrouw extra wrang maakte is dat ze telkens vergat waarom ze niet van haar kamer mocht en dacht dat ze iets verkeerd had gedaan waar ze nu voor gestraft werd.

 

Dat de afzondering zo lang duurde had er ook mee te maken dat in het verpleeghuis niet alleen gekeken werd of de coronatest positief of negatief was, maar ook naar de CT-waarden die keer op keer niet goed waren. Ook niet na drie weken testen. Hoewel het verpleeghuis zei aan een oplossing te werken, mocht de moeder van Monique pas na viereneenhalve week opsluiting weer van haar kamer. En dat terwijl de CT-waarden op dat moment nog steeds precies hetzelfde waren als al die weken daarvoor.

 

Wat Monique aantrof was een moeder die heel erg in de war was, steeds wegliep en met dingen gooide waardoor ze in de crisisopvang terechtkwam waar het helemaal misging. Met medicijnen werd geprobeerd om moeder rustig te krijgen maar het enige effect daarvan was dat ze constant viel. Een paar weken geleden kwam daar nog een longontsteking bij. Die nam moeder mee omdat er geen perspectief en geen kwaliteit van leven meer was.

 

Helaas is de moeder van Monique niet de enige die lang werd of wordt geïsoleerd. Meer mensen met dementie worden beperkt in hun vrijheid of ervaren onvrijwillige zorg, volgens Julie Meerveld, manager belangenbehartiging en landelijke hulp bij Alzheimer Nederland. Exacte aantallen zijn moeilijk te geven, maar verhalen over deuren die op slot worden gedraaid of medicatie die zonder overleg door de pap wordt geroerd, gaan regelmatig rond. En dat terwijl er vorig jaar juist een wet werd aangenomen – de Wet zorg en dwang – om dit soort misstanden tegen te gaan. In situaties waarin die wet niet wordt toegepast, wordt er maar al te makkelijk naar corona gewezen. Waar het in de praktijk echter vooral op neerkomt is dat er behoorlijk wat weerstand tegen deze wet bestaat die voor nóg meer bureaucratie en rapportageplicht zou zorgen dan er toch al is.

 

Is er iets wat we hier nog over kunnen zeggen?

 

Bron: RTL Nieuws

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans