Stop de besnijdenis van meisjes

 

Drie miljoen meisjes. Veel hè? In Nederland hebben we er maar 875.643 onder de tien jaar oud.

 

Maar wereldwijd lopen drie miljoen meisjes elk jaar het risico om besneden te worden. En de besnijdenis van een meisje of een vrouw is een verminking, zó gruwelijk, dat we het niet kunnen laten zien.

 

Weet je wat het erge is? Eén op de vier Nederlanders weet niet eens wat een meisjesbesnijdenis inhoudt.

 

Bij een meisjesbesnijdenis wordt de clitoris helemaal weggesneden en soms ook (een deel van) de schaamlippen. Hier is geen enkele (!) medische reden voor. De meisjesbesnijdenis gebeurt meestal zonder verdoving door een vrouw die daarvoor betaald wordt met een scheermesje en in de meeste gevallen wordt ook de vagina dichtgenaaid. Ja, daar word je stil van.

 

Naast de gruwelijke pijn die een meisje heeft bij de besnijdenis, veroorzaakt de verminking nog zoveel meer. Trauma’s, psychische klachten, lichamelijk ongemak, gigantische gezondheidsrisico’s, onvruchtbaarheid en soms zelfs de dood. Het heeft niets te maken met religie of cultuur, maar met traditie en hoe mensen de vrouwelijke seksualiteit zien. Onbesneden meisjes zouden vies zijn, losbandig en onhandelbaar, ze zou geen man kunnen vinden, het zou haar helpen om vrouw te worden…

 

200 miljoen vrouwen wereldwijd zijn besneden. Nog eens 3 miljoen meisjes lopen ieder jaar het risico om besneden te worden. Dit zijn er 8000 per dag. We leven in het jaar 2020.

 

Plan International start de campagne ‘Ik sluit mijn ogen niet voor meisjesbesnijdenis’ waarbij ze een reaction video laten zien. Ik zette mijn koptelefoon op bij het kijken van de video. Eigenlijk alleen door de begeleidende woorden ‘schokkend geluid’ was ik huiverig voor wat er kwam. Het geluid snijdt dwars door je ziel en bij het horen van dat meisje word je misselijk. Van ongeloof, van boosheid, van verdriet. En dan heb ik nog geen seconde gezien wat er gebeurde. De reacties van Moïse en Kim zeggen alles.

 

Dit. Moet. Stoppen.

 

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans