De stille oorzaak van borstkanker

 

We zijn er allemaal aan schuldig geweest, een drankje teveel op die oh-zo-gezellige borrel. Maar nu blijkt dus dat we dat beter niet kunnen doen. Want drie glazen alcohol per dag – of meer – verhoogt het risico op borstkanker met ongeveer dertig procent.

 

In Nederland krijgt een op de zeven á acht vrouwen borstkanker. En het ziet ernaar uit dat het aantal gevallen alleen maar zal toenemen de komende jaren. Zo hadden in 2016 17.000 vrouwen borstkanker en is de verwachting dat dit zal stijgen naar 20.000 in 2020. Dat maakt het een van de meest voorkomende soorten kanker in ons land.

 

Maar tóch is het zo dat maar weinig mensen zich bewust zijn van het verband tussen alcohol en borstkanker. Zo kwam de American Society of Clinical Oncology in november met een wereldwijde oproep tot minder alcoholgebruik. Minder dan driekwart van de Amerikanen weet namelijk over de kankerverwekkende invloed van alcohol. In Nederland zijn deze cijfers zelfs hoger. Maar liefst 90 procent (!) van onze bevolking weet er niet van.

 

De reden dat alcohol borstkanker kan veroorzaken, is omdat borstkanker een oestrogeengevoelige ziekte is. “Alcohol verhoogt het oestrogeengehalte in het bloed. Het borstweefsel heeft receptoren voor dat vrouwelijke hormoon. Het bindt zich aan de receptoren waardoor cellen in de borst worden aangezet tot deling. Samengevat: alcohol leidt tot meer oestrogeen en meer oestrogeen leidt tot meer celdeling: de mogelijke bron van kanker als die deling verkeerd uitpakt.’’

 

Nu zijn er natuurlijk veel meer aanleidingen tot borstkanker, zoals genetische bepalingen, hormoonniveaus door anticonceptiemiddelen en levensstijl. Maar het is iets waar we ons meer bewust van moeten zijn.

 

Dat je nooit meer wat moet drinken zal ik je nooit vertellen. Ik houd ook veel te veel van een heerlijk glas gekoelde witte wijn in de zomer, een verfrissend biertje op de vrijdagmiddagborrel en een glas bubbels als er wat te vieren valt. Wat je wel uit het onderzoek moet halen is dat met mate drinken belangrijk is. Maar hé, genieten ook. Dus vergeet dat vooral niet te doen.

 

 

Door Danique van Leeuwenstijn