Sticky bananen­cake met stroop­saus

 

Recepten die beginnen met het woord sticky scoren bij ons hoog, héél hoog. En als het dan niet alleen over de stroopsaus maar ook over de bananencake gaat, hollen we het liefst meteen naar de keuken om deze cake van Heel Holland Bakt-winnaar Rutger te bakken.

 

Voor de cake

  • 350 gr rijpe banaan (zonder schil)
  • 100 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 1 1/2 tl vanille-extract
  • 1/4 tl zout
  • 75 gr boter, gesmolten
  • 150 gr bloem
  • 1 1/2 tl bakpoeder

 

Voor de stroopsaus

  • 125 gr keukenstroop
  • 65 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 50 gr boter
  • 60 ml slagroom

 

Nog meer nodig

  • Boter, om in te vetten

 

 

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 175 ºC. Vet een vierkante bakvorm van 20 bij 20 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier. Doe de banaan in een kom en prak deze fijn met een vork. Voeg de lichtbruine basterdsuiker, eieren, het vanille-extract en zout toe en meng alles. Roer vervolgens de gesmolten boter erdoor en meng tot slot met een spatel de bloem en het bakpoeder door het beslag. Schep het beslag in de vorm, strijk het glad en bak de cake 25-30 minuten. Test of de cake gaar is met een satéprikker. Laat de cake afkoelen in de vorm. Doe voor de saus de stroop, lichtbruine basterdsuiker en boter in een steelpan en verwarm deze al roerend op middelhoog vuur tot het mengsel kookt. Laat 1-2 minuten doorkoken.
Voeg vervolgens de slagroom toe en laat de saus al roerend nog 1-2 minuten koken. Laat de stroopsaus afkoelen tot lauwwarm. Serveer de bananencake met de saus.

 

 

Titel: Het makkelijke bakboek
Auteur: Rutger van den Broek
Prijs:€22,50
Uitgever: Carrera Culinair

 

Door: Redactie FavorFlav