Steeds minder mensen worden dement!

 

En dat heb je deels zelf in de hand.

 

Het ergst denkbare scenario voor mijn oude dag? Dat mijn hersenen ziek zijn en ik mijn geheugen kwijtraak. Het meest mensonterende? Dat ik op een dag helemaal ben vergeten hoe ik moet eten. Niet eens meer weet of ik al gegeten heb en denk dat mijn zus mijn moeder is.

 

Ruim 280.000 Nederlanders moeten hier toch mee dealen, zij lijden aan dementie – de verzamelnaam voor zo’n 50 hersenziektes. 70% van hen heeft Alzheimer, een vorm van dementie en na hart- en vaatziekten de meest voorkomende doodsoorzaak. Na de diagnose is de levensverwachting nog gemiddeld acht jaar. Acht jaar moeten vechten tegen een geheugen dat je in de steek laat waardoor je moeite krijgt om plannen te maken, beslissingen te nemen, een gesprek te volgen of te voeren.

 

Maar er is goed nieuws. Want de afgelopen tien jaar daalde de kans op dementie met 13 procent. Wat wil zeggen dat de 70-jarige van nu 13 procent minder kans heeft om binnen 5 jaar dement te worden dan wie 10 jaar geleden 70 werd. En het lijkt een trend. Want ook in de twintig jaar daarvoor daalde het risico op dementie telkens met 13 procent per tien jaar, aldus een analyse van zeven grote bevolkingsonderzoeken in de VS en Europa, waaraan ook het Erasmus MC meewerkte en waaraan bijna 50.000 65-plussers deelnamen.

 

Een en ander houdt overigens niet in dat ook het aantal patiënten met dementie dalende is. Door de grote grijze golf blijft het absolute aantal zelfs nog even groeien. Maar waar de gemiddelde Nederlander in 1990 nog zo’n 27 procent kans had ooit in het leven dementie te ontwikkelen, is dat nu, dertig jaar later, een risico van ongeveer 18 procent.

 

Tot voor kort werd bovendien gedacht dat 30 procent van het risico op dementie wordt bepaald door factoren die beïnvloedbaar zijn. Zo gaat er een positieve invloed uit van onder meer: een hoog opleidingsniveau, niet roken, goede sociale contacten, fysiek actief zijn, lage bloeddruk, gezond gewicht en een goed gehoor. Een expertisegroep op het gebied van dementie schreef eind juli in het medische tijdschrift The Lancet dat er genoeg wetenschappelijk bewijs is dat dat percentage geen 30 maar 40 procent is. Toch fijn!

 

Bron: Volkskrant

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans