Een broodje zo zacht als babybilletjes met ultiem knapperig buikspek, limoenmayonaise én kimchi. FavorFlav-chef Rosah van Schendelen serveerde tijdens de Food Top 100 dé ultieme borrelhap en hier is het recept.
Dit heb je nodig
Voor 20 stuks
70 g Kimchi Spice Mix (Santa Maria, verkrijgbaar bij de groothandel)
1 Chinese kool, fijngesneden
5 speklappen of
3 pakken Pulled Oats® Naturel (Verkrijgbaar bij Albert Heijn en groothandel Bidfood)
500 ml tomatensaus
palmsuiker, naar smaak
200 ml Japanse mayonaise (Kewpie)
2 limoenen, geraspt en uitgeperst
6 lente-uitjes, in ringetjes
3 el zonnebloemolie
zout, naar smaak
20 mini-buns (verkrijgbaar bij de toko) 20 g
sesamzaad, geroosterd keukenpapier
Steamed buns gaan doorgaans als warme broodjes over de toonbank. Net als buikspek trouwens, dus toen ik in samenwerking met Santa Maria een borrelhap mocht serveren tijdens de FavorFlav Food Top 100 was de keuze snel gemaakt. Ik vind buikspek het lekkerst als het langzaam is gegaard en smelt in je mond. Toch wilde ik het deze keer anders doen. Want met een broodje zo zacht als babybilletjes wilde ik voor het contrast het buikspek zo knapperig mogelijk maken. Ik heb daarom geen gepekeld en sous-vide gegaard buikspek gebruikt, maar onze eigen oer-Hollandse speklapjes. Net zo lekker en extra makkelijk om thuis te maken, just the way we like it.
Vega versie Liever even een dagje geen vlees? Vervang dan het buikspek door Gold&Green Pulled Oats. Pulled watte? Pulled oats. Dat bestaat uit haver, tuinbonen en gele erwten. De structuur doet denken aan pulled pork en de smaak is neutraal, waardoor het makkelijk naar eigen inzicht te kruiden is. Het is volledig plantaardig en een top-eiwitbron, dus perfect als je een keertje geen vlees wilt eten!
Zo maak je het
1. Meng 50 gram Kimchi Spice Mix met de Chinese kool en laat dit een uurtje afgedekt staan. De kool is daarna lekker zacht van structuur en heeft de smaak van echte kimchi.
2. Verhit een koekenpan op hoog vuur. Frituur de speklapjes tot ze goudbruin en knapperig zijn. Laat uitlekken op keukenpapier. Snijd de speklapjes in stukken ter grootte van de buns.
3. Verdeel het buikspek over een kom en roer de tomatensaus, de palmsuiker en de overige Kimchi Spice Mix er doorheen. Ga je voor de vega(n) variant? Vervang dan het buikspek door Gold&Green Pulled Oats.
4. Meng de Kewpie-mayonaise met limoensap en schil. Snijd de bosui in heel fijne reepjes.
6. Verhit 3 el zonnebloemolie in een koekenpan op hoog vuur en bak het buikspek ca. 5 minuten tot het begint te karamelliseren. Breng eventueel op smaak met zout. Gebruik je de Pulled Oats? Die hoef je niet te laten karamelliseren, maar bak je gewoon even aan in een koekenpan met zonnebloemolie.
7. Stoom de mini-buns in een stoommand of stoomoven in ca. 10 minuten gaar. Vul de mini-buns met het knapperige buikspek/Pulled Oats, de limoenmayonaise en kimchi. Garneer met de bosui en het geroosterde sesamzaad en serveer direct.