Podere del Buongustaio

 

Franska: toen ik de Woensdag Windag had, waarmee je een verblijf bij Adjes Podere del Buongustaio in Umbrië kon winnen, won Carine Crutzen. Ze was zo blij dat ze meteen beloofde er een verslagje van te schrijven voor Franska.nl. Bij deze haar verhaal.

 

 

 

In de schaduw onder de eikenboom hoor ik vogels fluiten. In de verte koert een duif. Bijen zoemen voorbij, een verkoelend briesje ritselt door de bladeren. Bronwater bubbelt in de zwemvijver, balsem voor de huid. Rode libelles zweven als elven tussen het riet.

 

Ik lig in het welvende Umbriëland, een rondborstig, verleidelijk moederland, aards, stoer, rijk. Witte Chianina-koeien dwalen over de heuvels, aan ruimte en voedsel geen gebrek. Vijftig tinten groen kleuren bomen, gras en struiken, knallend geel, geurig paars, rozig rood schilderen kleurige accenten. 

Sculpturen van olijfhout en steen sieren de tuin die naadloos overloopt in het landschap. Natuurkunst woont hier liefdevol samen met beelden op sokkels, gemaakt door mensenhanden.

 

Achter mij op de heuvel slaat de klok van Montegiove, in het kasteel zal de markies nu wel wakker zijn. Uit het raam van de keuken klinken kookgeluiden. Koningin Adje van Buongustaio zwaait hier de pollepel en tovert nieuwe smaken en gerechten. Met hart en ziel creëert zij een feest voor de zinnen en zegeviert. Wijn vloeit rijkelijk in haar koninkrijk, voor haar geen geijkte keuzes van grote huizen, maar verrassingen van kleine wijnboeren uit de buurt. Smaakvol en persoonlijk is ook het interieur van haar paleis: stenen vloeren, houten balken, natuur en kunst vormen ook hier een gelukkig huwelijk.

 

Het water lokt. De hitte van de dag doet het lichaam verlangen naar verkoeling. Zwemmend in het zachte water kijk ik over het glooiende land en zie dat het goed is.

 

De witte reuzen begrazen een heuvel verderop, de drie hofdames teckel komen me begroeten, de lakei lapjeskat schooiert tussen de struiken.                                         
De geuren uit de keuken beloven genot voor later. Vanavond sterrendiner onder de oude eik, het leven proeven in goed gezelschap. Kikkers en cicaden verzorgen live muziek, vuurvliegjes de levende sfeerverlichting…

 

 

 

Door: Carine Crutzen

 

Foto Carine: Chantal Ariëns