Spoedcursus afternoon tea

 

Rachel: Thee en taart zijn serious business in de UK. Buitenlandse bezoekers doen er dus goed aan zich even te verdiepen in de ins en outs van afternoon tea.

 

Afternoon Tea, High Tea of Tea?

Afternoon tea werd in de vroeg 19e eeuw uitgevonden door de Duchess of Bedfordshire die de lunch en het diner een beetje te ver uit elkaar vond liggen. Rond een uur of vier vleide de gravin zichzelf en haar petticoats op de divan, dronk thee en at sandwiches, scones en andere zoetigheden. Dankzij haar Afternoon Tea kon ze het uithouden tot het formele ‘dinner’ om acht uur. Als Britten het over High Tea hebben (en ik ken eerlijk gezegd niemand die het nog zo noemt), dan bedoelen ze een koude maaltijd aan het eind van de middag, met sandwiches, koude ham en andere hartige zaken. De warme avondmaaltijd wordt met name in het noorden vaak simpelweg Tea genoemd, en meestal komt daar helemaal geen thee aan te pas maar des te meer ovenfriet en fabriekspasteitjes. En al die Nederlandse grand cafés die High Tea op hun menu hebben staan? Nou, fout dus. Dat is Afternoon Tea.

 

Thee met melk, of melk met thee?

Het is natuurlijk uitermate geinig om als je in Engeland bent voor de gelegenheid eens thee met melk te drinken. Trek je vooral niets aan van het favoriete discussiepunt van de Britten, namelijk of er eerst melk in je kopje moet en dan de thee erbij, of eerst thee en dan een plens melk. Van die discussie zullen we nooit het einde horen, dus doe gewoon eerst melk, zoals het hoort.

 

Cream eerst of jam eerst?

Eenzelfde soort discussie bestaat erover of je op je scone eerst de clotted cream moet doen en daar bovenop de jam (de Devon-methode), of eerst de jam met daar bovenop een dot clotted cream (de Cornwall-methode). Ook niks van aan trekken. Ervaring leert dat eerst cream en dan pas jam resulteert in een stabielere stapel, en aangezien het vooral de bedoeling is zo veel mogelijk van allebei op zo’n scone te laden, lijkt me duidelijk wat de betere optie is.

 

Welke thee drink je bij Afternoon Tea?

Er zijn etablissementen waar ze meer dan honderd soorten thee hebben. Laat je in dat geval gewoon adviseren door het personeel – ze helpen je graag. Bij twijfel kun je altijd voor de traditionele Darjeeling gaan; altijd goed. Ik ben zelf heel dol op Assam en dat klinkt ook nog alsof je weet waar je het over hebt.

 

Mag je ook iets anders dan thee drinken?

Nee.

 

Echt niet?

Oké, vooruit, als je iets te vieren hebt staat er op de meeste menu’s ook een afternoon tea waar je naast thee ook een glas bubbels bij krijgt. Zorg er dus voor dat je iets te vieren hebt, zou ik zeggen.

 

Maar ik heb niet zoveel honger…

Je kunt bij de veel hotels en aanverwante afternoon tea-gelegenheden ook ‘cream tea’ bestellen. Dan krijg je een pot thee en een of twee scones; hetzelfde basisidee als afternoon tea dus, maar je kunt daarna nog gewoon lopen.

 

 

 

Rachel Lancashire is zo Nederlands als een broodje kroket. Haar belangrijkste talenten zijn: de kaart van de London Underground uit haar hoofd kennen, thee met melk drinken en stiekem verliefd zijn op Prince Harry.

Fotografie portret: Esmée Franken. Visagie: Linda van Iperen. Haarstylist: Mandy Huijs.