Spijt van een naam

 

Heb je negen maanden de tijd om erover na te denken, kies je toch de verkeerde. Hier gaat het niet om de kleur van de nieuwe kinderwagen. Nee joh, de naam van je pasgeboren baby!

 

 

Je moet er je hele leven mee doen. Een voornaam is dus best belangrijk. Zo simpel als het vroeger was – je vernoemde je kind gewoon naar je vader of je moeder, en dan moest je het doen met Trudy, Kees of Peter – zo ingewikkeld is het nu. Want als het even kan, moet je anno 2019 bij het kiezen van een babynaam wel exotisch uit de hoek komen.

 

Je kent natuurlijk de namen Youandi en Chanaya uit De Luizenmoeder. Lastig om uit te spreken en nog moeilijker om op te schrijven. Misschien heb je dan later toch een beetje spijt van zo’n bijzondere naam en zou je je dochter achteraf liever anders noemen.

 

Nou, niets is minder waar. Juist moeders die hun kinderen een wat gewonere naam hebben gegeven, vinden dat achteraf jammer. Uit onderzoek onder meer dan duizend vrouwen blijkt dat achttien procent toch liever een andere naam voor hun baby zou kiezen.

 

 

 

Tweeëndertig procent had dat gevoel al binnen zes weken nadat haar kindje was geboren. En drieëntwintig procent van de moeders was de naam een beetje zat toen hun kroost naar de kleuterschool ging, want daar zitten soms nog een paar Charlottes, Thomassen of Alexen in de klas.

 

Maar liefst één op de vier moeders baalt ervan als er nog een kind met dezelfde naam in de klas zit. Dus dan krijg je binnen de kortste keren een Anne A. en een  Anne B. En het is natuurlijk ook niet leuk als je een bijzondere naam hebt bedacht die niemand goed uit kan spreken.

 

Zie je het al voor je dat er naar je dochters wordt geroepen ‘Joewendie en Sjanaijaaaa, komen jullie buitenspelen?’

 

 

Van de volgende namen hebben ouders volgens onderzoek het meeste spijt:

 

1. Charlotte
2. Amelia
3. Anne
4. Daniël
5. Jacob
6. James
7. Thomas
8. Alex
9. Anthony
10. David

11. Emily
12. Frederick
13. Jack
14. Jay
15. Jayne
16. Joseph
17. Lily
18. Louise
19. May
20. Megan

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit