Sonja: Wow! Dit werk is bijzonder op zoveel verschillende manieren. Het gevoel voor detail is waanzinnig. En het kleurgebruik… Hoe dóet Sarah K. Benning dit toch? 

 

Borduren is nooit helemaal weggeweest. Er zijn genoeg trends door de jaren heen die deze oude handwerktechniek omarmen, zowel in de mode als in interieur. Maar Sarah K. Benning is een verhaal apart: zij maakt echt tijdloze borduurkunst. En dat ze zo succesvol zou worden, had ze zelf nooit kunnen voorzien.

 

Eerst opende ze haar ‘shop’ op Etsy, en haar populariteit groeide als een dolle. De prijzen van haar werken liggen inmiddels tussen de €75 en wel €2500.

 

Meer over Sarah?
Ze groeide op tussen kunstenaars en creatieve professionals, en zelf studeerde ze af aan de kunstacademie van Chicago. Borduren deed ze gek genoeg pas ná haar studie voor het eerst. De eerste stappen op het gebied van borduren nam ze met het borduren van wenskaarten. Die werden direct een groot succes en vanaf toen is dat nooit meer anders geweest.

 

Technieken
Tegenwoordig richt ze zich op het borduren van huisplanten, oceanen en manen. Ik ben groot fan van vooral haar huisplantborduursels. Ongewoon bijzonder zijn ook de vrouwen die ze in haar werken verwerkt. Haar techniek is niet te vergelijken met de traditionele technieken, ze hebben meer weg van een illustratie. En haar inspiratie haalt ze vooral uit het landschap en de planten van het eiland Menorca. Haar liefde voor dit eiland is zo groot dat ze er zelfs is gaan wonen.

 

Zelf doen?
Ben je zelf een fervent borduurster? Of lijkt het je wat om ook zo’n mooi plaatje te maken? Sarah verkoopt sinds kort ook de patronen zodat je hier zelf mee aan de slag kan. Wil je een tutorial in het Nederlands dan vind je hier en hier genoeg inspiratie.

 

Het is dat ik het allerbelangrijkste borduurgen mis, geduld, want het duurt even voordat je zo’n klusje geklaard hebt. Ik laat het liever over aan de profs en koop met liefde zo’n mooi kunstwerk als dat van Sarah.

 

 

 

Sonja Balfoort heeft een grote liefde voor interieur, food en garden. Ze is dol op magazines en reist graag. Sonja is getrouwd en heeft twee kinderen.

Fotografie: Sarah K. Benning