4 kilo hoor, zo’n kaas

 

Adje: met Pasen en dan vooral de Tweede Paasdag, vult iedereen de koelbox en gaat lekker barbecueën en picknicken in het bos of op het platteland. En dan kijken of er nog iets te doen is in het dorp. Kaasrollen bijvoorbeeld!

 

Het is natuurlijk niet zo verwonderlijk, maar de Italianen hebben een speciaal spreekwoord voor Pasen, ‘Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi.’ Kerst vier je met je familie en met Pasen mag je het lekker zelf weten. Toch wordt er de Eerste Paasdag meestal bij mama gegeten. Ik merk sowieso dat er op zondag steevast bij mama uitgebreid wordt geluncht en dat is ook niet zo verwonderlijk, want die kookt toch echt het allerlekkerst. Tweede Paasdag wordt hier Pasquetta of Lunedi dell’Angelo genoemd en omdat het hier dan al vaak heerlijk weer is, trekken heel veel Italianen er in het begin van de middag op uit. Koelboxen worden ingepakt, vaak één voor warm en één voor koud eten, de kinderen worden netjes aangekleed en de ouders kiezen voor een sportieve outfit. Hup, en dan met z’n allen in de auto ‘per fare un scampagnata.’ Dit zijn uitstapjes naar het platteland om er te picknicken en te barbecueën. Ook hier in het bos is zo’n grote barbecue/picknickplaats en het is echt een feest om daar een keer getuige van te zijn. Er is op zo’n plek een grote barbecue en iedereen neemt zelf hout en kolen mee. Je spreekt af met je vrienden en iedereen heeft een goedgevulde koelbox bij zich. Je moet echt niet raar opkijken dat daar het lekkerste van het lekkerste in zit. Hier wordt niet gebarbecued met spiesjes, kippenpootjes of worstjes, nee er gaat gewoon een lekker grote bistecca Fiorentina op de barbecue. Vooraf is er dan natuurlijk wat antipasti en een homemade pasta en als toetje meestal taart. Maar wat het nu zo extra gezellig maakt is de sfeer van gemoedelijk samenzijn, lekker genieten van het eten en als dat dan allemaal op is een beetje luieren, een beetje kletsen en natuurlijk spelen de papa’s met hun jongens een potje voetbal.

 

 

En als je dan uitgelummeld bent, stap je met zijn allen in de auto en rijd je naar een van de dorpen in de buurt want overal is nog wel wat te doen. Zo wordt er in Panicale, het allermooiste dorp bij mij in de buurt, aan het einde van de middag een wedstrijdje ‘kaasrollen’ gehouden. Er zijn twee partijen van vier mannen en twee kazen. De deelnemers omwinden om beurten hun 4 kilo zware kaas met een leren riem waaraan een houten handvat zit. De kaas wordt een bochtige weg ingeslingerd en het team dat het eerst aan het einde van de weg de finish bereikt, u snapt het waarschijnlijk al, heeft gewonnen en mag de kazen houden. Het is een super komisch gezicht, vooral ook omdat het er natuurlijk bloedserieus aan toe gaat. Na het kaasrollen wordt er nog even een terrasje gepikt en een ijsje gegeten en dan kan iedereen misschien niet zo moe maar wel heel voldaan naar huis terug.

 

 

Adje Middelbeek woont en werkt in Umbrië (Italië). Vanuit haar supergezellige B&B c.q. vakantiehuis Podere del Buongustaio organiseert ze de mooiste culi-reizen.