Wat is jouw lekkerste taart?

 

Sonja: Word jij ook zo blij van al die baksels die op zondagavond weer de revue passeren? Ik krijg er helemaal de bakkriebels van!

 

Qua bakken ben ik niet zo experimenteel moet ik toegeven. Ik heb veel tijd gestoken in het vinden van het perfecte biscuit. Ik speel natuurlijk hartstikke vals, want die van mij komt uit een zakje (FunCakes voor degene die het wil weten). Maar lekker dat-ie is! En nu ik die gevonden heb, blijf ik erbij. Elke verjaardag weer een hit! Bij mij zit het ’m in het spektakelstuk, al moet ik zeggen dat ik daar ook steeds minimalistischer in word ;-). Dat kost me toch een tijd! Zo snel als die bakkers dat in no time fixen lukt mij niet hoor.

 

Mijn laatste toptaart was een Oreo-chocladetaart, oh, lékker!  En hij was in no time op. Ik maakte hem zo:

 

Ingrediënten voor een taart van 24 cm diameter:

  • 330 g chocobiscuit van FunCakes, is gewoon mijn favoriet maar zelf het biscuit maken kan natuurlijk ook.
  • 2 à 3 stuks marsepein, de lekkerste vind je hier Hij rolt trouwens als een tierelier, ik heb ze allemaal geprobeerd ;-) Heeft fondant je voorkeur, dan kan dat ook.
  • Klopfix
  • 600 ml verse slagroom
  • eieren (ongeveer 5 maar dat hangt af van de grootte van je bakblik)
  • 2 pakjes Oreo-koekjes
  • mix voor banketbakkersroom
  • 33 ml water
  • poedersuiker

 

Zo maak je de taart:

Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Verwarm de oven voor op 180°C (heteluchtoven 160°C). Ik gebruik hier een rond bakblik van 24 cm diameter. Meng de mix, de eieren en het water en klop het beslag op de hoogste snelheid in 7-8 minuten op, daarna nog 2-3 minuten op lage snelheid mixen. Vet het bakblik in met boter en strooi er daarna een laagje bloem over zodat de bodem niet blijft plakken als-ie gaar is. Vul een ingevette bakvorm (1/2 tot 2/3 vol) en bak de taart in de voorverwarmde oven in ongeveer 37 minuten gaar. De oven tussentijds niet openen! Ik prik na de baktijd met een satéprikker in het midden van het biscuit om te kijken of-ie helemaal gaar is. Zit er niets op het stokje als je het eruit trekt dan is-ie klaar om af te koelen. Lekker laten uitdampen op een rooster.

 

De hemelse vulling…

Ondertussen schraap je de vulling van de Oreo’s ertussenuit. Dit doe ik in de bak bij 500 ml van de 600 ml ongeklopte slagroom. (Je houdt dus 100 ml apart.) Het is even een werkje, maar het is het waard, geloof me… Ik probeer een paar helften (ongeveer 10 stuks) heel te houden die ik later kan gebruiken als decoratie. De rest van de overgebleven koekjes doe je in een zak en sla je in (grove) stukken. Pak je mixer erbij en klop de 500 ml slagroom met de Oreovulling en 2 zakjes klopfix tot het lekker stevig is. Even proeven en waar nodig een snufje poedersuiker erbij. Niet te zoet maken want de rest van de taart is ook al zoet. Als laatste schep je hier voorzichtig de stukjes koek doorheen. Lekker om de stukken een beetje grof te houden.


 
Zet de vulling even in de koelkast. Dan maken we nu de banketbakkersroom. Hiervoor mix je 100 ml slagroom + 1 zakje klopfix tot het weer lekker stevig is. Dat zet ik even apart en meng dan in een andere kom met de mixer 100 gram banketbakkersroommix, 1 zakje klopfix en 250 ml water ca. 5 minuten op tot een gladde, stevige massa. Laat de room even opstijven alvorens te verwerken en schep er dan losjes de 100 g slagroom bij uit de andere bak.

 

We gaan stapelen!

Snijd het afgekoelde biscuit 2x door zodat je 3 lagen hebt om te stapelen. Op de onderste laag komt de banketbakkersroom, dan het middelste biscuit, hier bovenop komt de Oreo-slagroomvulling. Het bovenste biscuit draai ik altijd om zodat de bovenkant mooi plat is en niet bol loopt. Dat is straks gemakkelijker werken met de marsepein. Bovenkant en zijkanten afsmeren met een heel dun laagje overgebleven slagroomvulling. Zet de taart even terug in de koelkast.

 

De finishing touch

Draai de marsepein tot een bol en rol uit tot-ie over je taart past. Dat is een beetje gokken. Probeer de marsepein zo dun mogelijk uit te rollen, niemand zit te wachten op zo’n dik plakkaat. Als je de maat zeker wilt weten meet dan de diameter + hoogte + een beetje extra op. Dan moet het goedkomen. Ik strooi ook altijd wat poedersuiker op m’n werkblad, dan blijft de marsepein niet zo plakken tijdens het uitrollen. Pak de taart er weer bij en leg de marsepein in een vloeiende beweging eroverheen. Mooi aandrukken en zo glad mogelijk afwerken. Het versieren is verder vrij in te vullen, de apart gehouden Oreohelften kun je er her en der op plakken. Dat is de snelle versie maar je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.

 

Hebben jullie ook een toptaart die altijd scoort? Recepten graag! Je kunt ze mailen naar Sonja@franska.nl

 

Succes en eet smakelijk!

 

Sonja Balfoort heeft een grote liefde voor interieur, is een bescheiden foodlover en tuiniert graag zonder groene vingers. Denkt altijd aan die roze olifant en is dol op magazines en mooie uitzichten.