Kleur van het jaar?

 

Sonja: Als we het Amerikaanse verfmerk Benjamin Moore moeten geloven is de kleur van het jaar Shadow, een diep paars dat zowel dramatisch als poëtisch is.

 

A long, long time ago, als creabea student aan de modeacademie zat ik zelf zowaar in een paarse fase. Alles in huis moest er aan geloven: paarse muren, kasten, kleed, beddengoed, gordijnen, voegen, echt alles werd paars. Ik had in die nog geen idee dat ik op 90 m2 zoveel stylingblunders tegelijk kon maken. Dit was hip!

Inmiddels ben ik een paar diploma’s en wat ervaring rijker en is die explosieve creativiteit iets subtieler geworden. Ik moest wel een beetje gniffelen toen ik deze trendkleur voorbij zag komen. Die paarse periode is bij mij echt blijven hangen als een ‘never nooit niet meer in mijn huis’ kleur. Wie doet dat nou nog, paars? Nou, bij de Amerikaanse verfproducent Benjamin Moore zijn ze er van overtuigd dat het bij iederéén best kan. Ze hebben deze dieppaarse kleur zelfs uitgeroepen als kleur van 2017. Eerlijk is eerlijk, ‘mijn’ paars was niet zo sjiek als deze. Eerder lila, licht en fris. In de kleur Shadow zit een grijze ondertoon waardoor ie echt veel mooier is. Volwassener ook. Hij is goed te combineren met antraciet, natureltinten en ook met olijfgroen en zwart.

Paars is vanuit de feng shui een kleur die voor spiritualiteit staat. Paars is de kleur van creativiteit en verandering. Paars is ook een koninklijke kleur en stimuleert de hersenen, het voorstellingsvermogen en werkt daarom inspirerend. Alleen daarom al best een goed idee om weer eens voor paars in huis te gaan.

Onze Nederlandse verfmerken hebben ook zo’n mooie, dieppaarse tint in hun kleurenpallet. Je kunt kiezen voor Puur Braam van Flexa of ‘Raffinement’ van Histor.

 

Ben je nog niet overtuigd, dan kun je gewoon rustig aan beginnen door deze bijzondere, dieppaarse bloemen van Willemijn in een vaasje te zetten. Het zijn immers ook de details die het ‘m doen.

 

 

Sonja Balfoort heeft een grote liefde voor interieur, food en garden. Ze is dol op magazines en reist graag. Sonja is getrouwd en heeft twee kinderen.

Fotografie: Flexa, Anthropologie, InsideOut, Debi Treloar& Hans Blomquist