Soms is vertraging cruciaal

 

De afgelopen week was het behoorlijk wit en winters in Nederland en dat zorgde voor problemen. Ook bij de post.

 

Dat is in de meeste gevallen niet zo’n probleem, want een kaartje kan soms wel even wat langer wachten. Die ‘Happy Birthday’ of ‘Joepie, het is een jongetje!’ zijn een paar dagen later net zo leuk. Maar soms is vertraging wel cruciaal. Omdat het zulk bar winterweer was zijn er namelijk duizenden rouwkaarten niet op tijd aangekomen. En dat is heel vervelend, niet alleen voor de nabestaanden.

 

Het gaat in totaal om post van 180 verschillende uitvaarten, zo meldt PostNL. Al deze post is te laat of niet bezorgd. PostNL is de enige officiële bezorger van rouwpost in Nederland en tja, ook zij vinden het erg naar dat het zo is gelopen. Ze laten weten dat het niet alleen aan het weer heeft gelegen, maar ook aan de kerstdrukte. Gelukkig zijn uiteindelijk alle kaarten na de sneeuwgekte alsnog verstuurd – en laten we hopen dat iedereen alsnog op tijd op de hoogte is gesteld van het verlies. Want je kunt maar één keer afscheid nemen van iemand, dan is het niet fijn als dat wordt gesaboteerd door het slechte weer en kerstdrukte.

 

Nu rest de vraag: zouden we dan toch over moeten naar, hoe zullen we het eens zeggen; rouw-mail? Of nog erger: een rouw-app-groep? De hele kenniskring met één mobiel tekstje van het een en ander op de hoogte stellen. Is dat de toekomst? Het voordeel is dat je postbezorgers niet langer nodig hebt en dat sneeuw, hagel of regen dus niet uitmaakt. En dat het ook niet extra lastig is om het iemand te laten weten rond de feestdagen. Het nadeel is dat het wat onpersoonlijk is en ‘vlug’ overkomt. Hoort dat wel, bij een waardig afscheid? Het klinkt misschien wat gek, zulk nieuws met een berichtje via de app versturen. Maar je wéét het niet. Dertig jaar geleden dachten we ook niet dat we allemaal een apparaat in onze tas zouden hebben zitten waarmee we binnen 3 tellen foto’s kunnen sturen naar onze kleinkinderen, die vier provincies verder weg wonen. En kijk nu eens…

 

Wat er ook gaat gebeuren, met papieren post, droevige app-groepen of juist met de toekomstige digitale post: laten we ons er vooral niet druk om maken. Daar is het leven toch te kort voor?

 

 

Door: Redactie Franska