Snap jij ze nog, die
inge­wikkelde
engelse termen?

 

Anita: Laatst was ik bij een grootwarenhuis waar ik beautyadvies kreeg. Heerlijk vind ik dit, als zo’n specialist gaat uitleggen hoe ik mij het beste kan opmaken, regelmatig hoor ik dan tips & trucs waar ik echt wat aan heb en die weer ik weer kan gebruiken in mijn beautyvlogs. Maar steeds vaker gebruikt men Engelse termen die ik niet kan thuisbrengen en waarbij ik mijn dochters om de vertaling moet vragen. Met onderstaand termenlijstje ben je weer helemaal ‘on fleek’.

 

 

Blenden: mengen of vervagen zodat er geen scherpe make-uplijnen te zien zijn. Bijvoorbeeld je oogschaduw ‘blenden’ zodat het mooi vervaagt naar de buitenzijde van je oog of je blush aanbrengen en dan met je vingers of kwast de blush vermengen met je huid zodat je geen scherpe streep ziet van oor naar neus maar alleen nog een mooie roze gloed.

 

Contouring: vorm in je gezicht aanbrengen. Je hebt speciale contouringsets waarbij meestal een ‘donkerder huidskleur‘, een ‘lichtere huidskleur’ en een ‘oplichtende kleur’ zit. Zo kun je spelen met de vorm van je gezicht. Wil je dat iets wegvalt, dan breng je daar een wat donkerder kleur aan (bijvoorbeeld onder je jukbeen), wil je iets laten opvallen dan breng je daar de oplichtende kleur op (bijvoorbeeld op je jukbeen).  

 

Highlighter: een glanzende crème of poeder waarmee je bepaalde delen van je gezicht kan laten opvallen. Denk aan je jukbeenderen of net onder je wenkbrauwen (dan vallen de wenkbrauwen meer op) of net boven je lip op de cupidoboog.

 

Flanker: een nieuwe interpretatie van een bestaand product. Je hebt bijvoorbeeld een favoriet parfum, waar een variant op gemaakt wordt. Dus het is bijna hetzelfde, maar net iets anders.

 

On fleek: als iets helemaal goed is. Dit is dus een compliment, bijvoorbeeld als je wenkbrauwen mooi in vorm zijn. 

 

Kit: je make-uptasje of toilettas. Hier zitten je make-upspullen in. Hoe jonger hoe meer make-upspullen lijkt het wel.

 

Microblading: semipermanente make-up, waarbij kleine sneetjes in de wenkbrauwen worden gemaakt om kleurpigment toe te voegen zodat je wenkbrauwen voller lijken. Een veel lichtere behandeling dan een wenkbrauw tussen de haartjes tatoeëren.

 

 

Overline: met een lippotlood net buiten de liplijn tekenen zodat je lippen groter lijken. Je hebt er wel ervaring voor nodig om het er zo natuurlijk mogelijk uit te laten zien.

 

Smokey eyes: donkere oogmake-up. Donkere oogschaduw gecombineerd met veel eyeliner of oogpotlood. Je ogen lijken daardoor groter. Denk Shocking Blue (een popband uit de jaren zeventig).

 

Swatch: een make-upkleur testen op je arm. Deze trend begrijp ik niet, maar is wel erg populair. Het betekent dat je een kleurtest doet op de binnenkant van je arm. Je brengt bijvoorbeeld vijf tinten foundation onder elkaar aan op je arm, dan zie je pas echt welke kleur het beste bij je huid past.

 

Tightline: een onzichtbare eyeliner die je aanbrengt bij de oogharen. Het is een techniek waarbij je met een oogpotlood of oogschaduw een superdunne lijn of stipjes op je wimpers maakt. Je ziet dus geen lijn, maar het geeft wel een donkerder effect aan je ogen waardoor ze net iets groter lijken.

 

Door: Anita Willemars

Anita Willemars volgt al ruim 25 jaar alle trends op de voet. Voor Franska.nl vlogt ze o.a. wekelijks over nieuwe beautyproducten en laat ze zien wat wel en zeker ook wat niet werkt.

Fotografie: Nikita Holst

Afbeelding van Anita Willemars