Slecht nieuws voor 34-jarigen (of daarboven)

 

In de nacht dat ik 30 jaar werd deed ik mijn twenties dunnetjes over. Ik huurde een wijnbar af, nodigde al mijn lievelingsmensen uit, ging van wijn naar bier naar wijn en gin tot ik om half vijf richting de lokale dönerleverancier kroop voor twee pita kaas.

 

 

 

Op één pita kaas kun je niet leven, dat is algemeen bekend. Eigenlijk vond ik die 30 niet zo erg en misschien vind ik het sinds die 30 ook prima om ouder te worden, maar nu heb ik slecht nieuws voor mezelf en alle 34-jarigen met mij.

 

Uit wetenschappelijk onderzoekt blijkt dat wij mensen in drie fases ouder worden. De eerste keer dat dit hard toeslaat is (maar natuurlijk) op je vierendertigste. Maar daar wil ik graag meteen een positief punt aan toevoegen: de volgende keer dat je lichaam in korte tijd flink veroudert is pas weer rond je zestigste levensjaar. Bij het ouder worden leer je blijkbaar ook om je te richten op opbeurende feitjes. Ik vind het een meevaller, want dan heb ik nog 26 jaar voordat het weer toeslaat. Toch lekker om te weten dat zoiets nu even stilstaat.

 

Wat er gebeurt bij die supersonische veroudering in korte tijd? De eiwitten in je lichaam blijven jarenlang redelijk steady, maar het gehalte verandert op je vierendertigste, zestigste en achtenzeventigste ineens flink. Dat wijst dus op snelle veroudering.

 

Zou ik daarom ineens behoefte hebben om stukken gezonder te leven? Het zou het wel verklaren, want mensen die bizar gezond leefden hadden over het algemeen betere eiwitten in hun lichaam. Hoe ouder, hoe gezonder? Dat lijkt me het googelen waard.

 

Allereerst wemelt het van de tips online over hoe je gezond oud wordt. Je kan stellen dat ik hier een thema te pakken heb, het doet toch dingen met je, zo’n plotselinge veroudering op je vierendertigste. Maar de hang naar gezond zijn zou best eens een link kunnen hebben met het te boven komen van het dertigersdilemma. Auteur Mark Manson vroeg op zijn dertigste aan zijn oudere vrienden (van boven de 37 jaar) welk advies ze op zijn leeftijd hadden willen krijgen. Wat blijkt? Het advies om gezonder te gaan leven. Het staat gewoon in de top drie. Misschien een leuk onderzoek voor de wetenschappers onder ons: heeft die veroudering impact op je psyche? Ik stel mezelf graag beschikbaar voor onderzoek.

 

Het is goed om te onthouden dat gezond zijn niet alleen te maken heeft met een half uur bewegen per dag en groente en fruit eten. Het is mínstens zo belangrijk om ‘s nachts lang genoeg te slapen, veel te lachen, op een juiste manier te ademen en zingeving in je leven te hebben.

 

Bron: Wel.nl, Bedrock

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans